Arbetsmarknadsministern: Lex Laval ska ändras

2014-11-27 12:53 Elisabet Örnerborg  
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Foto: TT, Janerik Henriksson / TT

Lex Laval-utredningen får ny ordförande och förlängd tid. Det beslutade regeringen i dag, torsdag.<br/>-Kommittén får ett tydligt uppdrag att kollektivavtalen ska stärkas, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Skyddet för arbetstagare som utstationeras hit ska stärkas. Utstationeringskommittén tillsattes hösten 2012 för att se över utstationeringslagen, den så kallade Lex Laval. Det är flera ledamöter som nu byts ut i den parlamentariskt sammansatta kommittén, varför ett första möte efter valet ännu inte är inplanerat. Men ordförande i kommittén är från och med i dag Marie Granlund, S, som bland annat är ledamot i riksdagens EU-nämnd.

Utstationeringskommittén får nu ett skarpare uppdrag, säger Ylva Johansson. Kommittén ska ta reda på vilka lagändringar som behöver göras för att stärka kollektivavtalet ställning och lämna sina förslag senast den 31 maj 2015.

Arbetsmarknadsministern säger att ett sätt kan vara att kräva arbetsgivaren till de utstationerade arbetstagarna på ett bekräftelseavtal.

-Ett bekräftelseavtal som styrker att arbetsgivaren har ett avtal i sitt hemland.

Det går inte att kräva att det utstationerande företaget tecknar helt kollektivavtal, det sätter EU:s utstationeringsdirektiv stopp för, menar hon. Men det rör på sig även i EU. Den nya kommissionen har fått i uppdrag att se över utstationeringsdirektivet i syfte att hindra social dumping.

Den pågående utredningen om hur EU:s tillämpningsdirektiv ska införas i Sverige, "Utredningen om nya utstationeringsregler", får ett tilläggsuppdrag sin ska redovisas den 31 mars 2015. Utredaren Arbetsmiljöverkets chefsjurist Anna Middelman ska då lämna förslag på ett huvudentreprenöransvar i byggsektorn och ta reda på i vilka andra sektorer ett sådant behövs.

Före valet lovade Ylva Johansson att Lex Laval skulle rivas upp om S kom i regeringsställning. I dag säger arbetsmarknadsministern att hon uttryckt sig på flera sätt, men att riva upp eller ändra är ungefär detsamma.

-Vi tänker inte behålla befintlig lagstiftning, säger hon.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer