Arbetstiden regleras för kabinpersonal

2004-09-23 09:03  

En lag som reglerar arbetstiden för personal i civilflyget kommer till våren, som följd av EUs direktiv. Samtidigt finns ett förslag från kommissionen om fler regleringar av arbetstiden för flyget utifrån säkerhetsaspekter.

Men HTFs förbundssekretare är inte helt nöjd med regleringen.
- Man kan inte alltid få det allra bästa. Men det här är några steg i rätt riktning, kommenterar Cecilia Fahlberg, förbundssekreterare på HTF.
HTF organiserar bland annat kabinpersonal och har gått många och tuffa ronder med det irländska flygbolaget Ryanair. I en kampanj mot lågprisbolaget delade HTF ut spypåsar till resenärer som skulle flyga med Ryanair. HTF menar att bolagets kabinpersonalen har usla anställningsvillkor med orimligt långa arbetstider. Men Cecilia Fahlberg tror inte att de nya regleringarna räcker för att lösa konflikten med Ryanair.
Den nya lagen kommer att fastslå en årsarbetstid på högst 2 000 timmar, en blocktid - alltså den tid flygpersonalen arbetar ombord på planet - till 900 timmar per år, sju dagars ledighet i månaden och 96 dagars ledighet per år på stationeringsorten.
- Problemen kvarstår eftersom mycket fortfarande är oreglerat: dygnsvila, nattarbete, raster, veckoarbetstid, säger Cecilia Fahlberg på HTF.
Samtidigt har kommissionen presenterat ett förslag om fler regleringar av arbetstiden på civilflyget - men då utifrån säkerhetsaspekter. Förslaget kommer upp på ministerrådsnivå i höst.
Förslaget innehåller ytterligare begränsningar av arbetstiden, regler om dygnsvila, regler om vad som gäller vid tidsskillnad, veckovila och möjligheten att äta.
- Det är ett viktigt steg. Men vi tycker framför allt att reglerna om en veckoarbetstid på 60 timmar är väl generöst, säger Cecilia Fahlberg på HTF.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna