Åtta miljoner papperslösa söker efter ett värdigt liv

2011-01-26 23:00 Lennart Kriisa  
Lennart Kriisa

LEDARE. Morgonkaffe i mörker och becksvart när jag hämtar från dagis. Klart man är trött, cement i alla leder. Lösningen blev en biljett till Malaga och hyrbil ut till solkusten.

<p>Så satt vi där på den öde strandserveringen, sippade cafe cortado och kände livskraften återvända. Knappt några svenska pensionärer syntes till, kanske var de i Thailand. Men afrikaner var det förvånande nog gott om. </p> <p>En stor och svart kvinna vaggade fram till oss. Hon var insvept i färggranna tyger och visade upp en korg med träsmycken. Vi tackade vänligt nej. Även den afrikanske mannen, med ett par billiga klockor i näven, fick huvudskakningar till svar. Vi erbjöds pappersnäsdukar av en tredje och tandborstar av en fjärde. Jag tänkte att här möts vi, flyktingar från olika delar av världen. Med skillnaden att jag behöver ljus, inte pengar. </p> <p>I turisthålan Nerja såg vi några av de åtta miljoner illegala invandrare som tagit sig in i EU. Svårt att säga om de haft tur eller otur. Fattigdom hemma, fattigdom här. Men de släpper inte illusionen om ett bättre liv. Och nålsögat in i EU blir bara smalare. Spanien har förvandlat Marocko till en stenhård gränsvakt, Italien har gjort likadant med Libyen och Grekland vill bygga en mur mot Turkiet.</p> <p>Men vad gör vi med dem som redan lyckats ta sig in? Ska de få sjukvård, arbete, till och med papper? Hur eländigt de än får det i EU, kommer de inte att återvända till sina hemländer. </p> <p>I det här numret av Lag och Avtal pratar vi med företagen som anställer papperslösa. De är inte onda exploatörer, bara omotiverade att följa reglerna som ska underlätta för papperslösa. Där finns en del att göra. Längre bak i tidningen hittar du en ny vinjett, Utblick. Vi ska titta närmare på de europeiska ländernas arbetsrätt. Först ut är Frankrike, landet där arbetarna bombhotar sig till bättre villkor.</p>

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer