Avslag för brandmän som är emot obligatorisk vaccinering

Frankrike har lagstiftat om obligatorisk vaccinering mot covid-19 för flera yrkesgrupper, bland annat för de som arbetar inom vård och omsorg, däribland drygt 250 000 professionella och frivilliga franska brandmän. Foto: SYSPEO/SIPA/Shutterstock/TT

Obligatorisk vaccinering av vissa yrkesgrupper innebär inte en akut hälsorisk. 672 franska brandmän fick avslag när Europadomstolen behandlade det första fallet som berör Covid19.

Frankrike är ett av flera länder som har lagstiftat om obligatorisk vaccinering mot Covid19 för flera yrkesgrupper. Beslutet omfattar alla som arbetar inom vård och omsorg, däribland drygt 250 000 professionella och frivilliga franska brandmän.

Om de inte har påbörjat sin vaccinering i mitten av september får de antingen ta semester, eller blir avstängda från sina arbeten utan lön.

672 medlemmar i SUD-SDIS, ett av facken som organiserar brandmän, försökte nyligen få Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna att provisoriskt stoppa lagen innan den träder i kraft.

”Vi är absolut inte anti-vaccin men är mot tvånget”, skrev SUD-SDIS i ett pressmeddelande.

Brandmännens argument var att tvånget är ett brott mot ”rätten till privatliv och familjeliv”, och att den obligatoriska vaccineringen skulle innebära att de riskerade skador för all framtid.

Men Europadomstolen avslog deras begäran. Domarna bedömde att brandmännen inte löpte en risk för ”oreparabla skador”.

Det här är första gången som domstolen behandlar ett fall som berör vaccineringen mot Covid19. Sju domare samlades för att ta beslutet, vilket kan ses som en fingervisning om ärendets tyngd.

– Det är värt att uppmärksamma, eftersom akuta ärenden brukar behandlas av en enda domare, säger Nicolas Hervieu, fransk advokat som är specialiserad på Europadomstolen.

Han förklarar att domstolen provisoriskt kan häva nationella beslut som uppfattas som en omedelbar fara för människors liv. Det gäller till exempel personer som ska utvisas, och som hävdar att de riskerar att dödas i sina forna hemländer.

– De löper ju en reell risk att vara döda när Europadomstolen har färdigbehandlat deras ärende, eftersom den normala proceduren tar flera år, säger han.

I de franska brandmännens fall bedömdes alltså inte hälsorisken med den obligatoriska vaccineringen som akut. Men Nicolas Hervieu anser att man inte bör dra alltför stora växlar på beslutet.

– Det ger i alla fall en indikation om att Europadomstolen inte är negativt inställd till vaccinering, säger han.

Ett annat beslut från i april i år går i samma riktning. Flera tjeckiska föräldrar fick avslag, när de hade klagat mot att vaccinationer mot flera ”barnsjukdomar” som stelkramp, mässling och polio är obligatoriska i landet.

Då sa Europadomstolen visserligen att en obligatorisk vaccinering kan ses som ett intrång i privatlivet. Men också att: ”När det visar sig att en frivillig vaccinationspolitik är otillräcklig för att uppnå och för att bevara en gruppimmunitet…kan nationella myndigheter införa en obligatorisk vaccinationspolitik…”

Men inte heller i det fallet går det att säga säkert hur domstolen skulle ställa sig till liknande ärenden i framtiden.

De franska brandmännen får alltså vänta i flera år på att Europadomstolen behandlar deras ärende enligt den normala proceduren.

Rémy Chabbouh, generalsekreterare i facket SUD-SDIS, säger till tidningen Le Monde att han och hans kollegor är ”extremt besvikna” över Europadomstolens uttalande.

– Det kommer att leda till ett ökat motstånd mot vaccineringen, säger han.

DEN FRANSKA LAGEN OM OBLIGATORISK VACCINERING:

Antogs av Parlamentet 5/8 2021.

Beslutet gäller alla personer, oavsett funktion, som arbetar inom vård och omsorg.

Från och med 15/9 måste de ha påbörjat sin vaccinering.

Från och med 15/10 ska de ha fullföljt sin vaccinering.

Om de vägrar vaccination kan de antingen, enligt en överenskommelse med arbetsgivaren ta ut semester, eller bli avstängda från sina arbeten utan lön.

Anna Trenning-Himmelsbach

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer