Avtalsrörelsen: LO och Svenskt Näringsliv värnar märket

2016-04-04 09:49 Elisabet Örnerborg  
AVTALSRÖRELSEN: Carola Lemne, Svenskt Näringslivs vd, och LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson tar strid för märket. Foto: TT-Bild

LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson och Svenskt Näringsliv kallade till presskonferens nu på måndagsförmiddagen. Arbetsmarknadens parter uppmanas att ställa sig bakom industrins och handelns märke.

Sedan samordningen sprack i höstas kan LO egentligen inte lägga sig i de olika förbundens förhandlingar i den här avtalsrörelsen. Nu gör LO det ändå och det tillsammans med Svenskt Näringsliv.

För Carola Lemne, Svenskt Näringslivs vd, är det inget problem. Hon säger på direktutsändningen från presskonferensen att arbetsgivarna hela tiden stått bakom idén att det är den konkurrensutsatta industrin som sätter normen.

För LO:s ordförande Karl Petter Thorwaldsson och avtalssekreterare Torbjörn Johansson är det mer komplicerat. Karl Petter Thorwaldsson menar att alla ska följa industrins och handelns märke och att det även gäller förbunden inom 6F.

Om det här påverkar Målarnas och Byggnads strejkvarsel återstår att se. Målarnas varsel gäller inte lönenivån utan lönesystemet och Byggnads varsel har fokus på branschens framtidsfrågor, som bland annat ett vässat huvudentreprenöransvar.

Nu närmast ska överenskommelsen med Svenskt Näringsliv diskuteras på LO:s styrelse klockan 12.

 

Läs också:

Läs mer: Tidslinje: Viktiga år för LO och samordningen

Läs mer: Avtalsrörelsen: Därför är märket viktigt

 

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer