Avtalsrörelsen: Märket är satt - men blir det norm?

2016-04-01 13:02  
Urban Pettersson

LÄGESRAPPORT. Facken inom industrin är nöjda – motparten anser att 2,2 procent är för högt. Samtidigt väljer facken inom 6 F att köra vidare med sina krav. <br/> - Det här ändrar inte inriktningen på våra förhandlingar, säger Urban Pettersson, förhandlingschef på Elektrikerna.

Både facken inom industrin och Medlingsinstitutet är nöjt med det överenskomna industriavtalet. Att industrins parter än en gång träffat ett avtal utan att gå till konflikt, trots att de inledningsvis stod långt ifrån varandra är ett gott betyg åt dem, anser Medlingsinstitutets generaldirektör Carina Gunnarsson. Hon betonade i ett pressmeddelande som skickades ut i går kväll att industrins parter nu har skapat en norm för hela arbetsmarknaden, som bör underlätta för övriga parter i deras förhandlingar.

- Att industrins parter nått fram till en uppgörelse innebär också att Medlingsinstitutets medlare kommer att ha ett märke att hålla sig till, sade Carina Gunnarsson.

Medlingsinstitutets medlare har tidigare gjort klart att de inte deltar i medlingar som innebär högre nivåer än 2,2 procent.

Reaktionerna bland de andra fackförbunden var avvaktande på fredagsförmiddagen.

Elektrikerna har ställt in dagens möte med motparten för att analysera det uppkomna läget. Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson vill inte kommentera industriavtalet.

-Det får stå för industrins parter. Det här ändrar inte inriktningen på våra förhandlingar.  Vi kör vidare med våra krav så som de är utformade inom 6 F, säger han. 6 F kräver bland annat 3,2 procent i löneökningar.

Byggnads och Målarna har redan varslat om strejk. Elektrikerna har i dagsläget inga planer på att varsla. - Inte just nu, men sådant kan ju skifta, säger Urban Pettersson.

Industriavtalet har haft en osäker tillvaro fram tills igår. Industriarbetsgivarna avvisade först de opartiska ordförandenas skiss om ett tvåårigt avtal. I stället föreslog de på annandag påsk ett annat tvåårigt avtal som innehöll en nivåhöjning med 1.75 procent i årstakt varav 0,1 procent var premiehöjning till deltidspension. Löneavtalens nivåökning skulle enligt arbetsgivarnas bud bli 3,3 procent under avtalsperioden. Men industrifacken svarade på budet med ett rungande nej.

Vi avvisar med skärpa de låga löneökningsnivåer som arbetsgivaren föreslår, menade industrifacken GS, IF Metall, Livs, Sveriges Ingenjörer och Unionen. Fram till i går kväll har sedan industrins parter hållit till i Teknikföretagens hus.

I går förmiddag fick parterna ett slutbud från de opartiska ordförandena som de skulle svara på under kvällen. När parterna meddelade att de kommit överens om ett avtal som ger löneökningar på 2,2 procent var facken nöjda. Industrins arbetsgivare var missnöjda med lönenivån.

Även Pappers har nu slutit ett avtal som ligger i nivå med industriavtalet.

 

Läs också:

Läs mer: 6 frågor till Elisabet Örnerborg och Lena Gunnars...

Så beställer du nyhetsbrevet

Avtalsrörelsebrevet kommer varje tisdag under ett års tid. Under mer intensiva perioder kommer brevet ut två dagar i veckan. Prenumeration finns att beställa på lag-avtal.se/avtalsrorelsen

Elisabet Örnerborg

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen