Bättre ingripa än att avvakta

2012-12-12 23:00 Birgitta Ländin  
Så urartar konflikten (klicka för större grafik). Grafik: Anders Vikhult Foto: Colourbox

Lös konflikten tidigt annars riskerar ni att vandra tillsammans ned i avgrunden. Thomas Jordan, som forskar om arbetskonflikter, rekommenderar att hellre ingripa radikalt på ett tidigt stadium än att vänta för länge.

”Tillsammans ned i avgrunden” är slutstationen om inget görs åt en konflikt på ett tidigt stadium. Österrikaren Friedrich Glasl har utvecklat en modell för hur detta går till, som en trappa nedåt i nio steg. Thomas Jordan har omarbetat denna konflikttrappa något och använder den i sina utbildningar.

I de första stadierna är konflikten möjlig att lösa med en dialog där alla parter får komma till tals. Tillåts konflikten gå längre tar den fram våra sämsta sidor i form av låsta positioner och ett allt större ointresse av att egentligen kommunicera och förstå hur motståndaren ser på problemet.

Framme vid trappsteg fyra förekommer trakasserier och elakt skvaller, på femte steget har vi blivit övertygade om motpartens fientlighet. Steg sex till sju innebär hot och smärtsamma angrepp, och i det näst sista steget vill vi bara eliminera motståndaren.

Det sista steget benämner Jordan ”Tillsammans ned i avgrunden”. Här sker den totala konfrontationen och viljan att göra motståndaren illa är så stark att de inblandade inte längre är rädda om sitt eget skinn.

– Så långt får ju inga konflikter gå, säger Thomas Jordan.

Punkt tre heter ”Överkörning”. Thomas Jordan brukar ibland rekommendera vad han kallar en ”skonsam överkörning” som ett sätt att få slut på en konflikt som är på väg att eskalera.

– En skonsam överkörning innebär att man ensidigt driver igenom ett avslut i en konflikt som inte låtit sig lösas i dialog eller diskussion. ”Skonsam” kan den bli om de berörda förstår att den som kör över gör det i övertygelse om att det är nödvändigt och riktigt att agera så. Då kan man undvika att förtroendet får allvarliga skador, förklarar han.

Se din egen roll i konflikten

Handfasta råd om arbetsplatskonflikter finns på webbsajten arbetsplatskonflikt.av.gu.se. Här finns en ”akutmottagning” med information till den som har en pågående konflikt i sin omgivning. Många råd handlar om att se sin egen roll i konflikten och att man kan bidra till dess lösning.

Thomas Jordan har också en blogg där han delar med sig av sin och andras forskning kring konflikter: http://blog.perspectus.se/

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer