Betalda studier – men villkoren är många

2014-11-19 23:00 Carl von Scheele  
Kompetensutveckling ska bli ett naturligt inslag i livet, även för de som fyllt 50 år. Foto: SÖREN HÅKANLIND

Kompetensstiftelsen ska ge privatanställda tjänstemän möjlighet att studera med en inkomst som motsvarar 80 procent av lönen. Men villkoret är att individen lånar en del av pengarna och inte är för gammal.

Planen är att kompetensstiftelsen enbart ska täcka en del av lönebortfallet. Resterande medel ska staten ställa upp med via Centrala studiestödsnämnden (CSN). För att komma upp i 80 procent av lönen måste individen beviljas både studiemedel och studielån.

Individens egen insats består i reducerad inkomst under studierna och lån för att delvis finansiera dem. Arbetsgivarna står för stiftelsens resurser och staten för ökade studiemedelskostnader.

PTK vill dessutom ha ändringar i studiemedelssystemet för personer i medelåldern. För att stimulera de äldres kompetensutveckling förslår organisationen att bidragsdelen höjs för dem så att studie­lånen inte blir alltför betungande.

– Då skulle statens insats öka, men det tycker vi är rimligt för att visa hur viktigt livslångt lärande och kontinuerlig kompetensutveckling är, säger Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen.

Målet är att kompetensutveckling ska bli ett naturligt inslag i livet även för dem som är en bit över 50 år. Men de allra äldsta kommer inte att omfattas av stiftelsens verksamhet. En övre åldersgräns på 55 år eller något högre diskuteras.

Omställningsavtalet ska enbart ge rätt till tjänstledighet för studier som gör individen mer anställningsbar, till skillnad från studieledighetslagen, som ger rätt till ledighet oavsett vad man vill läsa.

Därför är tanken att kompetensstiftelsen listar de studier som omfattas av stödverksamheten.

Ett villkor är att den som vill få del av förmånerna måste ha arbetat ett antal år, kanske så länge som åtta till tio år.

Martin Wästfelt understryker också att kontinuerlig kompetensutveckling inte bara handlar om studier som kräver ledighet.

– Behoven är olika. Det är viktigt att individen får hjälp att fundera kring de här frågorna och får vägledning. Kanske kan man i vissa fall klara sitt kompetensbehov med en kvällskurs.

Det är inte helt klart hur stor avgift arbetsgivarna ska betala, men det handlar om storleksordningen 0,3 procent av lönesumman eller lika mycket som arbetsgivarna betalar till trygghetsrådet TRR:s verksamhet i dag. Kompetensstiftelsen får en dryg miljard per år till sina insatser.

För att kostnaderna inte ska springa iväg införs ett tak för hur höga löner som stiftelsen ersätter, exakt gräns är även det en fråga för förhandlingarna.

Om stiftelserna blir verklighet i ett nytt omställningsavtal tar det upp till ett år för att bygga upp dem och starta verksamheten. Regering och riksdag behöver ungefär samma tid för behandling av de lagändringar och förändringar av studiemedelssystemet som parterna diskuterat med politikerna.

Nuvarande trygghetsrådet TRR ska finna kvar och fortsätta med stödet till uppsagda tjänstemän.

Carl von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna