Bevisat att taxiförare fick lön i kontanter

2019-01-24 00:00 Mikael Kindbom  

En taxiförare hävdade att taxiföretaget hade betalat ut för lite lön till honom. AD, som lade bevisbördan på taxiföraren, anser det visat att han fått betalt i kontanter direkt av kunderna.

En taxiförare stämde sin arbetsgivare Sollentuna Cab i tingsrätten och begärde 450 707 kronor i ersättning för utebliven lön mellan 2009 och 2014.

Taxiföretaget: Föraren har fått lön på sammanlagt 318 759 kronor genom att han behållit kontanta betalningar som hans kunder hade gjort. Bolaget har redovisat detta som underskott i lönespecifikationerna. Bolaget har dessutom gjort diverse utbetalningar för kostnader och utlägg som föraren haft privat och detta ska ses som lön.

Föraren: Lönespecifikationerna kan innehålla felaktiga uppgifter eftersom de är upprättade av bolaget. Han har mottagit betydligt mindre kontanter än vad som framgår av löne­specifikationerna.

Tingsrätten som lade bevisbördan på taxiföretaget ansåg att bolaget inte lyckats visa att föraren fått lön i den omfattning som bolaget hävdade och dömde därför företaget att betala föraren det begärda beloppet.

Arbetsdomstolen: Bolaget har haft en rutin för hur kontohantering och redovisning skulle ske. Rutinen är, enligt ett yttrande från arbetsgivarorganisationen Transportföretagen, sedvanlig i branschen. Rutinen går ut på att taxametern registrerar alla betalningar (både kontant och med kort) och de kontanter som chaufförerna inte redovisade för arbetsgivaren anses ha utgjort lön. I lönebeskeden har det sedan framgått hur mycket kontanter som kunderna betalat under perioden och hur mycket som redo­visats till bolaget.

Därmed är det föraren som har bevisbördan för sitt påstående att han redovisat mottagna kontanter till bolaget.

Han har dock inte kunnat visa att han har redovisat de kontanter som enligt lönespecifikationerna kvarstår som oredovisade.

Det är i övrigt visat att bolaget betalat ut fyra belopp på totalt 36 133 kronor. Det har skett dels genom insättningar på bankkonton tillhöriga mannen och närstående, dels genom att bolagets ställföreträdare gett föraren ytterligare kontanter och dels betalat hans privata räkningar.

Domslut Taxiföretaget ska betala det återstående beloppet på 95 815 kronor plus ränta till föraren.

Taxiföretaget som gick i konkurs under handläggningen i AD slipper betala förarens rättegångskostnader i tingsrätten och föraren ska betala konkursföretaget för dess rättegångskostnad i tingsrätten med 180 000 kronor. Vidare ska förarens rättshjälpskostnader i tingsrätten betalas av staten, föraren ska betala 41 300 kronor till konkursföretaget för dess rättegångskostnader i AD och förarens ombud i AD ska ha ersättning enligt rättshjälpslagen med 52 206 kronor. Domen refereras av AD.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna