BI-medlem utnyttjade F-skattare

2014-03-26 23:00 Elisabet Örnerborg  

Byggnads Mälardalen har stött på F-skattare i både tid och otid. – I ett fall lyckades vi få Sveriges Byggindustrier att sätta stopp för den här ljusskygga verksamheten, säger ombudsman Bengt Westman.

Det förekommer att F-skattare har en sådan arbetssituation att de knappast kan betraktas som egenföretagare, förklarar Bengt Westman. Det är inte ovanligt att det är fråga om utländsk arbetskraft och de är oftast inte själva intresserade av att berätta.

– Det ligger ju inte i deras intresse att berätta. Det kan ju innebära att deras uppdrag försvinner.

Det är på samma sätt som i Transportdomen, menar Bengt Westman och hänvisar till Arbetsdomstolens dom i tvisten mellan Transport och Andreassons Åkeri.

– Av alla dessa chaufförer var det bara en som ställde upp och vittnade. Det är inte lätt att komma tillrätta med det här.

Men i ett fall lyckades Byggnads komma till en lösning. Det gällde ett bygge i Uppsala. Beställaren hade gjort klart att alla företag skulle utnyttja de polska egenföretagarna för flytt- och städjobb. Då skulle den debiterade tiden från de andra företagens personal bli så kort som möjligt och kostnaden för bygget lägre. Byggnads ansåg att de så kallade egenföretagarna var att betrakta som anställda. De hade varken avskiljda uppdrag eller egna verktyg.

– Huvudentreprenören var ett av Sveriges Byggindustriers, BI:s, medlemsföretag. De var jättetydliga med att deras medlemsföretag inte skulle göra så. ”Lagligt kanske, men är det lämpligt?” som deras förhandlare uttryckte sig. Det är det enda fall vi kunnat driva så långt, säger Bengt Westman.

Entreprenadformen upphörde efter förhandlingen med arbetsgivarna. Men Byggnads håller koll på företaget som förmedlade F-skattarna till Uppsala-bygget.

– Det företaget lever vidare, vi jagar det för att försöka få det att anställa de polska arbetarna i stället, säger Bengt Westman.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna