Bortjagad präst tog tillbaka sin uppsägning

2012-02-22 23:00 Lennart Kriisa  

Efter sex timmar med påtryckningar fick prästen nog och skrev under uppsägningen.Men hon ångrade sig, gick till domstol och vann.<br>– Att hon spelat in mötet var avgörande, säger ombudet Mats El Kott.

Församlingsmedlemmar anklagade prästen för ekonomiska oegentligheter, allt från inköp av terminalglasögon till tveksamma reseersättningar. Prästen kallades därför till ett möte klockan sju på kvällen.

– Hon räknade med att stämningen skulle bli obehaglig och valde därför att spela in samtalet, berättar Mats El Kott.

Under mötet förklarade tre personer från församlingen att hon skulle bli polisanmäld för trolöshet mot huvudman. Församlingen upplyste också om att detta skulle kunna läcka ut till massmedia.

– De hade en tydlig taktik. Två var onda och förklarade hur illa det skulle gå om hon inte sa upp sig, en tredje spelade hennes vän och förklarade det förnuftiga i att lämna anställningen, säger Mats El Kott.

Klockan 01.40 på natten skrev prästen under överenskommelsen. Men snart därefter ångrade hon sig och anlitade arbetsrättsjuristen Mats El Kott.

– Vi kontaktade en specialist som kunde få fram ett bra ljud från inspelningarna. Sedan valde vi ut de viktigaste delarna och spelade upp i rätten.

Östersunds tingsrätt slår fast att prästen blev provocerad till att säga upp sig, därmed var uppsägningen ogiltig.

– En del tycker det är fult att spela in i smyg, men jag håller inte med. En anställd kan råka ut för betydligt fulare knep och det gäller att ha bevis, säger Mats El Kott.

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Arbetsrätt