Branschen vill ha svenska modellen

2015-12-16 23:00 Lena Gunnars  
Henrik Bäckström, Bemannings­företagen.

Trots att André Börvall blev avskedad säger sig bemanningsbranschen vilja arbeta för att öka det lokala fackliga inflytandet för bemanningsanställda.

– I våras förhandlade vi fram en modell med LO-facken som båda parter är nöjda med, säger Henrik Bäckström, förbundsdirektör på Bemanningsföretagen.

Redan på LO:s kongress 2012 ändrade LO sin organisationsplan vad gäller bemanningsanställda. Det som tidigare hette administrativt ansvarigt förbund bytte titel till centralt ansvarigt förbund. De förbunden har avtalsansvaret för de bemanningsanställda på den aktuella arbetsplatsen.

I våras kom parterna överens om att implementera förändringarna även i kollektivavtalet. Det innebär att de centralt ansvariga förbunden i sin tur ska kunna göra upp med ett annat förbund på en viss arbetsplats så att det kan ta över det fackliga ansvaret för de bemanningsanställda lokalt. Regeln har hittills endast använts en gång, på Proffice i Helsingborg. Där var IF Metall centralt ansvarigt förbund, men från och med den 1 december 2015 är Handels lokalt ansvarigt förbund där. Handels får nu ta hand om den fackliga organiseringen för alla bemanningsanställda på Proffice i Helsingborg

Henrik Bäckström följer projektet med stort intresse:

– Vi är väldigt intresserade av att lokalt ha representanter på plats som kan bemanning. Fungerar det inte får någon starta Bemanningsanställdas fackförbund i stället, säger han.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer