Bruket hade ansvaret för arbetsmiljön

2011-04-20 23:00 Ann Norrby  

Truckföraren blev avskedad därför att han skadat en arbetskamrat. Han borde visserligen ha anmält ett tillbud som hänt tidigare, men arbetsgivaren hade kvar sitt arbetsmiljöansvar.

<p>Olyckan på pappersbruket Mondi Dynäs i Väja hände för drygt två år sedan. En 3,2 tung pappersrulle kom i rullning och klämde fast en anställds ben. Benen skadades svårt. Arbetsgivaren lade hela skulden för olyckan på truckföraren och avskedade honom.</p> <p>En knapp månad tidigare hade en liknande olycka hållit på att hända. Samme truckförare var inblandad då också, men han anmälde inte tillbudet. Detta lades honom till last av arbetsgivaren tillsammans med olyckan. Arbetsgivaren ansåg att truckföraren valt ett farligt sätt för att flytta den tunga rullen.</p> <p>Men Arbetsdomstolen kom fram till att truckföraren inte varit grovt vårdslös och att det därför inte funnits grund för att avskeda honom. Arbetsgivaren hade heller inte haft rätt att säga upp honom. Men truckförarens allmänna skadestånd sänktes därför att han inte anmält det tidigare tillbudet. Han fick 120 000 kronor i stället för de 200 000 kronor som hans fackförbund Pappers hade krävt.</p> <p>Pappersbruket ville inte att truckföraren skulle komma tillbaka, utan köpte ut honom med 32 månadslöner.</p> <p>Senare godkände Mondi Dynäs att betala de 300 000 kronor i företagsbot som åklagaren krävt för att företaget inte hade bedömt klämrisken. </p>

Domen

Dom 59/10, 1 september, mål A 153/10

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer