Byggnads: Lex Laval bidrog till dödsolyckan

2014-11-19 23:00 Elisabet Örnerborg  

Lex Laval försämrade säkerheten för arbetarna i Hjorthagen.Det menar Byggnads som kräver att lagen rivs upp efter dödsolyckan i Hjort­hagen i Stockholm.

– Genom Lex Laval behöver inte utländska entreprenörer ingå avtal med Byggnads om de i stället kan visa att de har avtal i sitt ursprungsland, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

Dödsolyckan i Hjorthagen i Stockholm då två utstationerade byggnadsarbetare omkom och en fick livs­hotande skador har fått Byggnads att än en gång ifrågasätta den lag som infördes efter EU-domstolens dom i Laval-målet.

Tidigare kunde facket kräva att få teckna kollektivavtal även med utländska arbetsgivare. Och hota med stridsåtgärder om inte företaget skrev på. Det satte Lex Laval stopp för om företaget ifråga redan hade kollektivavtal eller annars bättre villkor för de anställda jämfört med det svenska avtalet.

Dessutom ska den lön facket i så fall kräver vara avtalets minimilön eller lägstalön.

– Om företaget hade haft kollektivavtal så hade det också funnits ett avtalat säkerhets- och arbetsmiljösystem med till exempel skyddsombud och skyddsronder. Då hade förutsättningarna för att undvika olyckan varit mycket större, påpekar Johan Lindholm.

Det är inte så att Lex Laval orsakat olyckan i Hjorthagen, menar Johan Lindholm, utan orsaken är uppenbarligen en mängd brister i säkerhet och i arbetsmiljön, vilket polisutredningen får visa.

– Däremot är det ett faktum att den ansvariga utländska huvudentreprenören inte hade något kollektivavtal med Byggnads.

Det betyder, menar fackordföranden, att Byggnads inte har någon möjlighet att genomföra kontroller och kan inte heller vara ett stöd för företaget i dess arbetsmiljö­arbete.

– Det är vår erfarenhet att företag som inte har kollektivavtal med oss också har sämre arbetsmiljö. På så sätt kan man säga att Lex Laval är ett hinder för en bra arbetsmiljö, säger Johan Lindholm.

Två polska arbetare dog

* Ett byggelement på 50 ton rasade vid Fortums bygge av ett nytt värmekraftverk i Värtahamnen, Hjorthagen.

* Olyckan skedde den 4 november.

* Två polska byggnadsarbetare omkom och en man skadades svårt.

* De omkomna var anställda av polska underentreprenörer som hyrts in av ett öster­rikiskt bolag.

* Beställare är Fortum.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer