Byggnads stämmer bolag för mbl-brott

2021-02-03 17:07 Lena Gunnars  
Det var under ett besök på arbetsplatsen som ombudsmannen upptäckte att arbetstagare från företaget “Lika som bär” stod på tredje våningen i en av byggnaderna och lastade och bar in kök. Ombudsmannen ska också ha sett att skyddsräcket var borttaget och att arbetstagarna inte hade några säkerhetsselar. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX

Byggnads ombudsman upptäckte att arbetstagare stod på tredje våningen och balanserande utan vare sig skyddräcke eller säkerhetsselar. Företaget som arbetstagarna var anställda hos ska enligt förbundet ha anlitats utan att mbl-förhandlingar genomförts.

Byggnads stämmer därför Byggföretagen och Bygg och Renoveringstjänst S.R.D AB i Norrköping för brott mot förhandlingsskyldigheten, mbl. Byggnads yrkar att bolaget ska betala 150 000 kronor i allmänt skadestånd till förbundet.

Bakgrunden är att bolaget ska ha anlitat företaget “Lika som bär” utan att först förhandla med förbundet. Företaget ska ha anlitats för att utrföra arbete som bolagets anställda kan utföra och som ligger inom Byggavtalets tillämpningsområdet, menar förbundet i en stämningsansökan som lämnats in till Arbetsdomstolen.

Det var under ett besök på en arbetsplats i Norrköping hösten 2019 som Byggnads ombudsman upptäckte att arbetstagare från företaget “Lika som bär” stod på tredje våningen i en av byggnaderna och lastade och bar in kök. Ombudsmannen ska också ha sett att skyddsräcket var borttaget och att arbetstagarna inte hade några säkerhetsselar. Totalt ska bolaget ha anlitat företaget vid tio tillfällen, enligt förbundet. Varje gang ska två arbetstagare ha varit på plats i mellan tre och fyra timmar. Beslutet att anlita företaget fattades utan att bolaget först förhandlat med förbundet, menar Byggnads.

Förbundet konstaterar att arbetstagarna från “Lika som bär” anlitades enligt lagen om uthyrning av arbetstagare.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen