Tidningen

”Centrala lönekravet orealistiskt”

Bröderna Marcus och Jonas Stjärna (till höger i bild) trivs med sina jobb som processoperatörer på SSAB. De bryr sig inte ifall lönen höjs eller inte - viktigare är att de får behålla jobbet. "Om läget varit annorlunda skulle jag ha sagt något annat, men nu kan jag till och med tänka mig att gå ner i lön" säger Marcus Stjärna. Foto: Mickan Palmqvist

De mörka molnen tätnar över SSAB i Borlänge. Två varsel har lagts på mindre än ett halvår när avtalsrörelsen drar igång.<br>– Tänk om konjunkturen inte vänder uppåt igen, säger Joakim Norelius, vice ordförande för Järnbruksklubben på SSAB i Borlänge.

Publicerad

Det är gråmulet och tung snö täcker marken utanför SSAB:s huvudkontor vid Norra porten i Borlänge. Huvudkontoret ligger bara ett stenkast ifrån Hällsjögården där Akademikerföreningen, IF Metalls järnbruksklubb, Unionen och Ledarna håller MBL-möte. Det är bråda dagar för facket. Nyligen tvingade lågkonjunkturen facket och arbetsgivarna att komma överens om en arbetstidsförkortning. Och nu ska 200 personer bort, de flesta på kollektivsidan. För att spara pengar åt företaget har fackklubbarna gått med på förkortad arbetstid och lägre lön, åtminstone fram till slutet på maj.

Prenumerera på Lag & Avtal Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 7 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →