Cheferna åtalas efter självmord

2013-05-15 23:00 Ann Norrby  

Konflikten mellan arbetsledaren och socialsekreteraren var tydlig för dem som arbetade nära honom. Både hans kolleger och han själv ansåg att han blev mobbad. När han fick veta att han skulle bli av med jobbet, tog han sitt liv.

Socialsekreteraren hade arbetat inom Krokoms kommuns enhet för individ- och familjeomsorg i fyra år när han fick en ny arbetsledare. Hösten 2009 hamnade han i en konflikt med henne. De som jobbade nära honom tyckte att han mobbades och mejlade därför till socialchefen och enhetschefen.

Cheferna bestämde att utreda om han var utsatt för kränkande särbehandling. Utredningen bestod av samtal med arbetsledaren och socialsekreteraren.

Socialsekreteraren hade med sig Helene Wikner, fackförbundet Visions lokala ombud, på mötet där han skulle få veta vad utredningen visade.

– Vi gick dit i tron att det var det mötet skulle handla om, säger hon.

Cheferna talade om att utredningen visade att han inte hade blivit mobbad. Han fick också veta att han kunde vänta sig en varning för att han inte skött sitt arbete.

– Det här var den första kallduschen. Han gick till mötet för att föra en dialog om hur man skulle komma tillrätta med arbetsmiljöproblemet, säger Roger Fält, ombudsman på Vision.

Roger Fält kontaktades av fackklubben. Han var med per telefon på nästa möte när varningen skulle diskuteras.

– Vi hade bestämt oss för att acceptera varningen om vi kunde komma överens om någon typ av åtgärdsplan. Då kom den andra kallduschen. Arbetsgivaren tog tillbaka varningen och sa att de skulle återkomma med grövre åtgärder, säger Roger Fält.

Sedan kallade arbetsgivaren till överläggning.

– Anklagelserna som låg till grund för varningen, ansåg vi låg på gränsen för att motivera den. De kunde absolut inte motivera en grövre åtgärd som ett avskedande, säger Roger Fält.

På väg till förhandlingen fick han veta att socialsekreteraren tagit sitt liv.

– Jag var med när personalen blev informerad. Vi begärde sedan att kommunen skulle gå igenom hela ärendet och se vilka lärdomar det gick att dra, säger Roger Fält.

En slutsats av den tragiska händelsen var att det behövdes en grundlig genomgång av hela det systematiska arbetsmiljöarbetet på enheten.

– Nu finns arbetsmiljön med på dagordningen på alla arbetsplatsträffar och samverkans­träffar, säger Helene Wikner.

Hon tycker att det numera finns en helt annan trygghet på enheten.

– Jag kan inte tänka mig att någon skulle bli eller känna sig mobbad. Och om det ändå skulle hända, så skulle det tas om hand på en gång, säger hon.

Krokoms kommunchef Ola Skyllbäck arbetade inte i kommunen när socialsekreteraren tog sitt liv. Han vill inte kommentera vad som hände, men säger:

– Två av kommunens chefer är åtalade för arbetsmiljöbrott. Det är ett väldigt ovanligt åtal. Den juridiska prövningen får visa om det fanns brister i kommunernas rutiner och chefernas agerande.

Åtalet

  • Enhetschefen och socialchefen är åtalade för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Åklagaren anklagar dem för att de väntade alltför länge med att utreda mobbningen och att göra något åt situationen på enheten.
  • Åtalet ska bedömas av Östersunds tingsrätt i höst.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer