Coronaviruset: Både snabbt och långsamt

2020-03-24 10:58 Mattias Croneborg  
Mattias Croneborg är redaktör och ansvarig utgivare för Lag & Avtal Foto: Elsa Frizell

LEDARE. Den generation som kanske allra mest kommer att drabbas av coronakrisen, förutom de som blir allvarligt sjuka, är den som i dag ligger i startgropen att ta steget ut på arbetsmarknaden. För många riskerar det steget att nu bli hängande i luften om ekonomin går in i en djup lågkonjunktur.

När krispaketen och coronasmittan ebbar ut lär det också bli en intensiv debatt om arbetsrätten. Gulan Avci (L), som blir inter­vjuad i nästa nummer,  som kommer ut den 26 april, vill se en arbetsrätt som mer tar hänsyn till de utanför arbetsmarknaden. Utredningen om en ­moderni­serad arbetsrätt ska vara klar i maj. Frågan är hur politikerna och arbetsmarknadens parter ser på den i skuggan av corona.

Corona kommer att få effekter på arbetslivet under lång tid framöver. En del branscher är extremt drabbade. Specialen i detta nummer handlar om begreppet arbetsbrist. Begreppet riskerar ­tyvärr att bli än mer aktuellt och relevant när ekonomin i Sverige och globalt går på tomgång.

Regeringens stora utmaning är att få en så långsam spridning av smittan att samhället klarar av den. Samtidigt som de ekonomiska påfrestningarna ska bli så kortvariga som möjligt. Till skillnad från många andra länder har Sverige arbetsrättsliga verktyg som är effek­tiva ur smittspridningssynpunkt, inte minst sjukdagar och karens­avdrag. Vi har ändrat dessa regler tidigare och har hyfsat bra administrativa verktyg för att klara av detta snabbt och rättssäkert. Båda åtgärderna ökar sannolikheten att smittade inte tar sig till jobbet samtidigt som åtgärderna minskar sjukkostnaderna för företag och arbetstagare.

Min egen lilla värld har de senaste femton åren varit att följa svensk politik, först på tidningen Riksdag & Departement och senast på ­tidningen Altinget. Gemensamt för dessa tid­ningar och Lag & Avtal är ambitionen att bidra med bra, initierad och oberoende journalistik.

Mattias Croneborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer