Danskar räds svensk arbetsrätt

2014-06-18 23:00 Elisabet Örnerborg  
John Johansen, chef för det danska transportföretaget Dantras verksamhet i Sverige, tycker att det mesta är besvärligt med den svenska modellen, utom möjligheten att provanställa. Foto: Anders Hansson

I södra Sverige finns nu 500 danska företag, och många behöver advokatstöd för att förstå den svenska arbetsrätten. – Svensk turordning är konstig för oss, säger John Johansen, chef för transportbolaget Dantras svenska del.

Många danska företagare söker sig över sundet för att etablera sig i södra Sverige. Vana vid dansk flexicurity har de svårt att förstå svensk arbetsrätt. De söker juridisk hjälp hos advokatkontoren i Malmö. Men det krävs att de kommer i tid. Annars är det svårt att hjälpa dem göra rätt, säger advokat Annika Olsson på Setterwalls kontor i Malmö. Helst vill hon bli anlitad redan när anställningskontraktet ska skrivas. Svenska anställningsavtal innehåller det som behövs för den svenska arbetsmarknaden.

– I vart fall vill vi att danska företagare kommer till oss innan de säger upp någon, säger hon.

I Danmark finns inga turordningsregler vid uppsägning på grund av arbetsbrist. Långvarigt sjuka kan sägas upp efter 120 dagars sjukskrivning. Och skulle en arbetsgivare inte kunna visa att det finns saklig grund för en uppsägning så blir skadeståndet till den uppsagda bara några månadslöner. I Sverige kan det bli kraftiga skadestånd och om arbetstagaren kräver att uppsägningen ska ogiltigförklaras består anställningen ända till huvudförhandlingen.

– Det här gör att danska företagare blir lite rädda, säger Annika Olsson.

Att allt fler danska företagare ändå söker sig hit beror på att Sverige är en relativt stor och växande marknad, som inte alltid går att betjäna utan folk på plats som kan språket, kulturen och de lokala kunderna. Och det är faktiskt möjligt att säga upp i Sverige, menar Annika Olsson.

– Men det går inte att komma in och slå näven i skrivbordet och säga: Ut!

Dantra AB omfattas av kollektivavtal med Transport genom sitt medlemskap hos Transportgruppen. John Johansen, som är chef för transportföretagets svenska del med ett 40-tal anställda får juridisk assistans av advokat Robert Nylinder på Maqs advokatbyrå i Malmö.

– Han kan säga vad som inte funkar i Sverige. Då får man svälja det på något sätt, säger John Johansen.

Trots att svenskar och danskar är nära varandra geografiskt och språkligt är skillnaderna större än vad han hade väntat sig. Den svenska förhandlingstraditionen är en av utmaningarna. I Sverige vill facket diskutera problem innan de har uppträtt, menar John Johansen. I Danmark beslutar man sig för ett tillvägagångssätt efter att ha hört de inblandades åsikter. Skulle förutsättningarna ändras kan beslutet ändras. I Sverige är det väldigt formellt, och är man ense om något är det svårt att ändra ett beslut fast förutsättningarna har ändrats.

– I Sverige finns en tradition med konsensus som en dansk måste förhålla sig till. Går det inte att enas tar vi ett möte till och diskuterar vidare... För danskar är det här trögt. I Danmark diskuterar man först när det finns ett problem.

Att diskutera i förväg tycker John Johansen är onödigt.

Den svenska turordningen vid uppsägning är en annan utmaning, den är helt främmande för danskar. Som exempel på hur fel han tycker att principen ”sist in-först” ut tar John Johansen en fotbollsklubb som köpt in en ny spelare.

– Ska den nye spelaren, som kostat klubben ett antal miljoner, sitta på bänken därför att de som varit i klubben längre tid måste få spela först? Självfallet vill man ha dem med högst arbetsmoral, de bästa, kvar, säger han.

En annan sak är att det kanske ska kosta mer att säga upp en som jobbat i tio år, menar han.

Jo, han har tvingats säga upp folk, sedan Dantra etablerade sig i Sverige för knappt tre år sedan. Att transportera drivmedel är ett delvis säsongbetonat arbete.

John Johansen tycker också att det kunde räcka med EU:s arbetstidsregler, att inte ha både dem och svenska regler att behöva hålla reda på.

Finns det inget som är bättre i Sverige?

– Ha, ha, ha, skrattar han. Vi har ju kommit hit, då måste vi försöka anpassa oss.

Sedan säger han att ett plus för den svenska modellen är att det går att provanställa.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer