De ska bli framtidens superchefer

2013-03-20 23:00 Elisabeth Vene  
19 av de 20 kvinnliga teknologer som är nominerade till priset Future Female Leader Award. Foto: Michael Melanson

De är de allra främsta kvinnliga teknologerna på Kungliga Tekniska högskolan, KTH. De har ledarskap för ögonen när de tävlar om priset Future Female Leader Award.

– Vi vill lyfta fram den kvinnliga kompetensen som vi utvecklar på KTH. Framför allt tror jag att de här damerna blir inspiration för dem som kommer efter, säger professor Margareta Norell Bergendahl, vice rektor på KTH.

Det är tioårsjubileum och det firar Future Female Leader Award, FFLA, genom att dubbla insatserna och nominera 20 kandidater till priset som KTH:s mest framstående kvinnliga teknolog.

Att fråga kvinnorna om de har siktet inställt på ledarskap är överflödigt, det är ju därför de är utvalda.

– Med en civilingenjörsexamen får du gärna en ledarroll och jag tror att de flesta här har erfarenhet av att vara ledare, säger en av kandidaterna, Johanna Wiklund, som bland annat har tränat basketlag och gått ledarskapskurser.

19 av de 20 nominerade är denna dag på studiebesök hos sponsorföretaget Electrolux.

– Det är roligt och inspirerande att diskutera med dem, det är av otroligt stort värde att ha dessa duktiga och drivna kvinnor hos oss, säger Pia Hovland, som tar emot teknologerna.

Det är runt 20 procent kvinnor på toppchefsnivå på Electrolux. Företaget vill gärna öka antalet i ledande roller på alla sätt utom kvotering. FFLA är ett utomordentligt initiativ, tycker Pia Hovland.

– Vår strategi och affärsmodell bygger på innovation. En diversifierad miljö driver innovation mycket mer än en konform.

Ledarskapsexperten Klara Adolphson gillar också FFLA.

– Jag hoppas att arbetsgivarna fattar vilka makthavare de här kvinnorna kommer att bli.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer