Deltidare får mindre barntillägg

2014-12-17 23:00 Pernilla Lundblad  

Ett tillägg grundat på kollektivavtal får variera utifrån arbetstid. Tillägget är ingen social trygghetsförmån.

Arbetstagare har enligt österrikisk lag rätt till ett så kallat barntillägg för varje barn. Enligt ett kollektivavtal för banksektorn beräknas detta barntillägg proportionerligt utifrån de anställdas arbetstid, på så vis att heltidsanställda får mer än deltidsanställda.

Österreichischer Gewerk­schafts­bund väckte talan för de anställda inom banksektorn mot en arbetsgivarorganisation. Förbundet krävde att deltidsanställda skulle få rätt till fullt barntillägg.

Österrikisk domstol frågade EU-domstolen om regeln om tidsproportionalitet verkligen kunde tillämpas på en förmån som utbetalas på grund av ett barn.

När det gäller anställningsvillkor får deltidsarbetande enligt deltidsdirektivet inte behandlas mindre förmånligt än jämförbara heltidsarbetande enbart för att de arbetar deltid, om det inte finns objektiva skäl för en annorlunda behandling. När det är lämpligt ska principen om tidsproportionalitet tillämpas.

EU-domstolen konstaterar att förmånen inte betalas ut av staten, utan av arbetsgivaren på grundval av kollektivavtal. Barntillägget är därför ingen social trygghetsförmån, även om det liknar en sådan, utan utgör lön. Det kan alltså beräknas proportionellt utifrån varje arbetstagares arbetade tid.

Pernilla Lundblad

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna