Den välkomna visslingen

2011-01-26 23:00 Johan Fock  

Visselblåsarnas pipor ljuder högt i media – de avslöjar oegentligheter och hyllas för sitt mod. I det tysta inför företagen hotlines för anonyma tips. Och med nya regler är det fritt fram att registrera de misstänkta brottslingarna.

De svenska storföretagen vill gärna att det visslas – så länge inget hörs utanför kontorens väggar. 

Över hundra större företag i Sverige har infört system med brevlådor dit anställda anonymt kan anmäla olika former av korruption.

– Flera allvarliga fall har rapporterats, berättar Franciska Janzon på finska maskinuthyrningsföretaget Ramirent.<p>Att de svenska storföretagen tar visselblåsandet på största allvar är tydligt. Men de flesta är hemlighetsfulla om sina vissel­blåsarsystem. Astra Zeneca, med 62 000 anställda och verksamhet i alla världs­delar, fick under 2009 ta emot 289 anmälningar. År 2008 kom sex av anmälningarna från Sverige. </p> <p>– Jag kan inte säga mer än vad som redan står i årsberättelsen. Vi för ingen offentlig statistik, säger Anna Carbin-Åhlund, Sweden corporate affairs vid Astra Zeneca.</p> <p>ABB, med 117 000 anställda i hundra länder, redovisar i årsberättelsen tre fall av korruption under 2009. </p> <p>Hur många har blåst i pipan på ABB?</p> <p>– Denna fråga rör företagsintern information som inte kan utlämnas, svarar Stefan Bäckström, compliance officer på ABB i Sverige.</p> <p>Energiföretaget Eon med cirka 6?000 anställda i Norden har en något öppnare hållning.</p> <p>– Sedan vi startade systemet den 24 maj 2010 har vi fått in två anmälningar i Sverige, berättar Torbjörn Larsson, presschef.</p> <p>– Vilken tyngd de har kan jag inte gå in på. Jag kan inte kommentera fallen. Ett av dem utreds, ett kom nyligen.</p> <p>Finska maskinuthyrningsföretaget Ramirent, noterat på Helsingforsbörsen och med stor marknad i Sverige, har haft nytta och glädje av systemet.</p> <p>– Det har kommit rapporter både från egna anställda och från affärskontakter. En del av dem har skickat flera stycken – och även tackbrev sedan det påpekade problemet blivit löst, säger Franciska Janzon, director corporate communications vid Ramirent. </p>

Så gör man en anmälan – ett exempel

  • Anställda på Astra Zeneca kan gå till webbsidan AZethics.com och rotas då till en tredje oberoende part. Det amerikanska företaget Ethics Point står för tjänsten.
  • Den som rapporterar anonymt kan följa upp sitt ärende genom att återbesöka webbplatsen och ange den nyckel som knutits till anmälan. Uppgifterna går vidare till Astra Zenecas Global compliance office i London.
  • Alla whistleblowingsystem i Sverige fungerar på ett likartat sätt. De bygger på de regler som Datainspektionen ställt upp för att ett företag ska få rätt att datalagra personuppgifter ihop med data om lagöverträdelser.

Amerikansk lag ligger bakom

  • Både ABB och Astra Zeneca är noterade på börsen i New York. De är bundna av den amerikanska lagstiftningen för publika företag.
  • Sarbanes Oxley-lagarna, som gäller revision av publika bolag, kom till efter Enronskandalen i USA. President Bush skrev under lagen den 30 juli 2002. Här återfinns Section 301 som kräver att noterade företag ska ha en kanal för whistleblowing.</p> <p>n Det är värt att notera att i USA är straffet för den som utövar repressalier mot en visslare högst 10 års fängelse.
  • I Sverige finns ingen motsvarande lagstiftning.

Johan Fock

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna