Det är okej att Läckberg får mer

2013-11-13 23:00 Maria Eriksson  
Maria Eriksson, liberal frilansskribent och chefredaktör för Svensk Tidskrift. Tidigare ledarskribent i Svenska Dagbladet.

KRÖNIKA. Är det okej att en läkare tjänar mer än en sjuksköterska? En direktör mer än en vaktmästare? En it-konsult mer än en mattelärare? Det enkla svaret borde vara ja. Vi verkar tycka att det är rimligt eftersom de faktiskt har olika lön.

Å andra sidan gör vi vad vi kan för att jämna ut de skillnaderna. ­Sverige har, enligt en studie som KPMG har gjort, världens högsta marginalskatter – näst efter Aruba. Ingen annanstans dras så stor andel av de högsta inkomsterna av i skatt.

Men, skulle någon kunna invända, är det inte rimligt att de som har gott om pengar också bidrar mer till statskassan, till försvar, skolor och sjukvård? Jo, men även om alla betalade samma andel i skatt skulle det ju bli så. 40 procent – vilket på ett ungefär motsvarar inkomstskatt samt arbetsgivaravgift på en medellön – av 50 000 är ju mer än 40 procent av 25 000.

Men vi tycker alltså inte att det räcker. Den som utför ett arbete som läkare, direktör eller it-konsult måste betala mer än så genom en extra statsskatt.

Med jobbskatteavdragen har skillnaderna dessutom blivit ännu större. Den så kallade progressiviteten i skatteskalan har ökat ytterligare.

Till det kommer värnskatt­en. På inkomster över 591 000 kronor per år ­betalas en extra skatt på fem procent. Trots flera förslag om att avskaffa den – även från fackligt håll – och trots att ­såväl Långtids­utredningen som Expertgruppen för studier i offentlig ­ekonomi (ESO) ­visat att ett avskaffande sannolikt inte skulle påverka de totala skatteintäkterna är skatten kvar.

Allt detta signalerar att vi anser olika löner vara något som ska jämnas ut, rättas till. Ett misstag som måste styras upp.

Och låt mig då lansera en teori: Lön är inte något man får för att kunna försörja sig. Lön är något man får för att någon finner ens arbete värt att betala för.

Som konsult blir det särskilt tydligt. Aldrig så intressanta idéer och projekt som ingen vill finansiera blir ogjorda. Tråkiga uppgifter som någon är i stort behov av kan betala bra.

Men ingen tar hänsyn till om jag får in tillräckligt med pengar för att kunna betala hyran nästa månad.

Min inkomst är beroende av att jag gör något som någon är beredd att betala för.

Jag klagar inte. Det är lärorikt och en tillvaro som fler borde prova på. Framför allt ger det insikter i hur en arbetsmarknad egentligen fungerar.

Varför tjänar Camilla Läckberg mer än Tomas Tranströmer?

Därför att fler köper hennes böcker.

När vi väljer att konsumera dem har vi betalat ett pris som vi tycker är rimligt för hennes skrivarmödor. På samma sätt påverkar våra konsumtionsval hur mycket andra människor tjänar.

En advokat eller en optiker tjänar mer än en servitör eller en bilmekaniker för att det är så vi väljer att spendera våra pengar. Då är det minst sagt märkligt att vi sedan när vi går till val tycks anse att de inte riktigt förtjänar de pengarna.

Maria Eriksson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer