”Det är osannolikt att vi kommer vidare”

2014-11-17 15:01 Lennart Kriisa  
Annika Elias, ordförande för Ledarna sedan 2006. Foto: Jörgen Appelgren

Annika Elias, ordförande för Ledarna med 92 000 chefer, är besviken på sina fackliga kamrater. I annat fall hade ett nytt omställningsavtal – med kompetensutveckling i stället för turordningsregler – blivit verklighet.<br/> – Nu har politikerna bollen, säger hon.

Hur mår landets chefer?

– Mycket bra. De får utveckla och påverka, det är sådant som chefer uppskattar.

Men det finns skillnader mellan branscherna?

– Ja, för chefer inom den offentliga sektorn är villkoren sämre, personalgrupperna är till exempel mycket större. Vi har en ständig dialog med arbetsgivarna om detta.

En minoritet av era medlemmar är kvinnor. Hur kommer det sig?

– Det finns för många karriärhinder. Föräldrapenningen är ett, de slutna manliga sällskapen i styrelserummen ett annat.

Då är du glad över att den nya regeringen vill införa kvotering?

– De får aldrig igenom det i riksdagen. Ändå har så många andra länder lyckats införa kvotering: Norge, Island, Spanien, Italien, Frankrike och snart Tyskland. Jag har faktiskt förlorat tålamodet, det här kommer inte att lösa sig av sig själv.

Föräldrapenningen, hur långt ska den individualiseras?

– Personligen tycker jag att det vore bra med en tredelad föräldraförsäkring, till att börja med, på sikt hälften vardera.

Vad tycker dina medlemmar om arbetsrätten, de vill väl bli kvitt turordningsreglerna?

– De vill att kompetensen ska få större tyngd än antalet anställningsår. Vi har försökt ro den frågan framåt inom PTK för att komma överens med Svenskt Näringsliv.

Fast nu har ni väl släppt årorna?

– Ja, det är osannolikt att vi kommer vidare. Parterna kunde helt enkelt inte komma överens.

Det var väl fackförbunden inom PTK som inte kunde komma överens?

– Jo, jag hoppades att vi hade kunnat komma fram till ett annat ställningstagande, men det fanns förbund som inte ville byta ut det lokala inflytandet för att få tillgång till medlen för kompetensutveckling. Därför blev inte vårt förslag tillräckligt intressant för Svenskt Näringsliv. Nu väntar lagstiftning i stället, även om den inte kommer inom de närmaste fyra åren.

Vilka förbund hamnade du i luven med?

– Det vill jag inte säga, men det vet du säkert.

Unionen var du i alla fall överens med. Fast jag läste i din blogg att du stör dig på Unionens metoder för att värva chefer.

– Jag gillade inte deras kampanj att försöka få uppmärksamhet genom att kalla chefer för idioter. Men konkurrensen mellan oss är nyttig.

Även LO har fått sig några hugg.

– Vi brukar hacka på varandra. Jag reagerar när LO beklagar sig över att tjänstemännens löner drar ifrån arbetarna, samtidigt som LO så envist håller fast vid den kollektiva lönesättningen. LO är mest intresserat av att få behålla sin makt över lönerna, men de individuella lönerna kan inte stoppas i all evighet. Ungdomarna på McDonalds ser ju vem som steker hamburgarna snabbast, men chefen får inte belöna någon med högre lön.

Vad kan Ledarna göra för en chef som hamnar i onåd?

– Vi kan förhandla fram bra villkor för att avsluta tjänsten. Däremot kämpar vi aldrig för att chefen ska få behålla sin position. Om förtroendet är förlorat, då kan inte vi som fackförbund göra något.

Vilken är viktigaste frågan för er framöver?

– Att förändra bilden av fram­tidens chefer. En chef kan sitta i rullstol, komma från Syrien eller vara tant. Alla behöver inte vara golfspelande män. Lika viktigt är att vill­koren för cheferna blir rimliga. Även en chef måste hinna med ett normalt liv utanför jobbet.

Annika Elias

Bor: Övernattningslägenhet i Stockholm, lägenhet i Göteborg.

Ålder: 62 år.

Bakgrund: Utbildad kost­ekonom.

Titel: Förbundsordförande för Ledarna sedan 2006. Nyligen omvald för ytterligare fyra år.

Familj: Man och tre vuxna barn (varav en har fått sitt första chefsjobb).

Utanför jobbet: Läser, mest biografier. Just nu en biografi om änkekejsarinnan Cixi, på tur står Bruno K Öijers nya diktsamling. Går på teater och opera. ”Jag är en riktig kulturtant.”

Läs fler intervjuer med arbetsrättens makthavare

Här hittar du samtliga möten med makthavare från fackförbund, arbetsgivare och andra nyckelpersoner inom arbetsrätten: Lennart Kriisa möter makthavarna

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer