”Det tycks finnas avarter på arbetsmarknaden som är rent utnyttjande”

2015-08-31 08:57 Elisabeth Vene  
Lagarna är varsin pol, anser Lise Donovan, jurist på TCO. Hon satt med i både utredningen om företagshemlighetslagen och visselblåsarlagen Foto: Jörgen Appelgren

ANSTÄLLNINGSINTERVJUN. Lise Donovan, 52, är ny chefsjurist på TCO. Hon har varit tillförordnad på posten sedan Samuel Engblom blev samhällspolitisk chef i oktober, så hon är redan väl inskolad.

Hur känns det nya jobbet?

– Det känns jätteroligt och otroligt bra! Det var inget som föresvävade mig innan jag fick erbjudandet, så det tog lite tid för mig att vänja mig vid tanken. Kändes inte helt lätt att som relativt ny jurist på TCO anta utmaningen att efterträda två så färgstarka och skickliga chefsjurister som Ingemar Hamskär och Samuel Engblom.

I en intervju i Lag & Avtal sa du att du inte vill vara chef?

– Det här är inget chefsjobb i bemärkelsen arbetsledarjobb. Jag kommer i stort sett arbeta på som vanligt med arbetsrätten och andra juridiska frågor, mest inåt organisationen och med våra förbund. Men som chefs­jurist är jag såklart ett ansikte utåt och det är min ambition att TCO ska fortsätta att vara aktiv i diskussionen när det gäller arbetsrättsliga frågor.

Vilka frågor är viktigast?

– Just nu känns hela området med atypiska anlitandeformer som mycket angeläget. Vi ska kartlägga dem. Det tycks finnas avarter som är ett rent utnyttjande och inte bör finnas på den svenska arbetsmarknaden. Andra kan vara motiverade. I de fallen måste vi se till att det råder bra arbetsförhållanden och att till exempel trygghetssystemen gäller också där.

En annan stor fråga är den psyko­sociala arbetsmiljön. Det handlar både om mobbning och trakasserier och tjänstemän som är hårt pressade av övertid och gränslöst arbete. Just nu jobbar vi hårt för att de här frågorna ska få en framskjuten plats i regeringens nya arbetsmiljöstrategi. Jag ser också fram emot att i höst tillsammans med våra förbund arbeta med Arbetsmiljöverkets aviserade föreskrift om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Det känns som ett mycket angeläget men eftersatt arbete.

Är du uppkopplad eller avkopplad på semestern?

– Uppkopplad, men jag arbetar inte aktivt. Det finns inga förväntningar att vi ska hålla oss uppdaterade. Men för mig är det mer avkopplande att ha koll på läget. Det händer hela tiden saker som har att göra med arbetsmarknaden, det går inte att stänga ute verkligheten.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer