DO stoppade kommunal kvotering i Göteborg

2019-02-21 00:00 Mikael Kindbom  

Diskriminering. Trafikkontoret vid Göteborgs kommun bestämde sig för att ge utlandsfödda sökande företräde till de utannonserade chefstjänsterna. Nu stoppar Diskrimineringsombudsmannen satsningen, eftersom den bedöms vara diskriminerande.

Kommunfullmäktige i Göteborg beslutade i sin budget för 2018 att samtliga förvaltningar kraftigt skulle öka andelen chefer födda utanför Norden. Kommunens trafikkontor utformade i enlighet med beslutet en likabehandlingsplan med åtgärder för att nå målet om mångfald. En av åtgärderna var att kalla sökande med olika kön och etnisk bakgrund till intervjuer i de fall det finns sökande av olika kön och etnisk bakgrund som uppfyller kompetenskraven.

En privatperson anmälde för­farandet till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som kom fram till att trafikkontoret i Göteborg hade brutit mot förbudet att diskriminera som framgår av diskrimineringslagen.

Diskrimineringslagen sätter stopp för etnisk särbehandling eller kvotering även om syften är vällovliga. Det är generellt förbjudet att ge företräde för eller välja bort en arbetssökande, även vid lika eller likvärdiga meriter.

Lag & Avtal vände sig till Caroline Mitt, den handläggare på Diskrimineringsombudsmannen som fattade det aktuella beslutet, och frågade vad man ska göra för att öka mångfalden utan att ta till positiv särbehandling.

– Man kan till exempel formulera jobbannonsen på ett inkluderande sätt. Man kan titta på vilka krav som ställs på den sökande, vilka rekryteringskanaler man använder, hur man utformar annonser, hur man intervjuar, om lokalerna är tillgängliga och så vidare. Detta ska ske löpande och årligen enligt de nya reglerna i diskrimineringslagen om aktiva åtgärder, säger Caroline Mitt.

Mikael Kindbom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna