”En pensionsålder vid 65 sitter väldigt hårt”

2020-02-27 00:00 Lena Gunnars  
Anders Ferbe är ny ordförande för Delegationen för senior arbetskraft. Foto: Jörgen Appelgren

Anställningsintervjun. Anders Ferbe är ny ordförande för Delegationen för senior arbetskraft. Han efterlyser nu en diskussion bland organisationer och företag om att även rekrytera äldre medarbetare.

Vad gör du i din nya roll?

– Jag är ordförande för en dele­gation bestående av både experter och delegater. Vi ska arbeta fram en slutrapport som visar på hinder och möjligheter för människor att arbeta längre.

Ni ska jobba för ”ett mer inkluderande och åldersoberoende synsätt i arbetslivet”. Hur då?

– Bakgrunden är det som finns i den parlamentariska pensionsöverenskommelsen, men också att vi blir allt äldre. Ska vi klara finansiering behöver vi få fler arbets­timmar. Vad vi märker i våra diskussioner med olika ­aktörer är att en pensionsålder vid 65 år sitter väldigt hårt i medvetandet. Många kan nog vara beredda att fortsätta jobba, men kanske inte på heltid.

Läs mer: Östergötland tar bort taket för pension

Vilka andra ­hinder ser du för att hitta en lösning på åldersdiskrimineringen i arbetslivet?

– Man måste fundera på hur vi ska klara både väl­färdens finansiering men också pensionerna för dem som verkligen måste gå tidigt i pension. ­Sedan finns det ­någon form av åldersdiskriminering som börjar redan efter 40. Det måste föras en diskussion ute i landet, i orga­nisa­tioner och företag, om att faktiskt rekrytera också äldre arbetskraft. Att inte ha den mentala spärren som gör att äldre inte kommer ifråga för anställningar.

Vilka möjligheter ser du när det gäller att få till ett mer ålders­oberoende synsätt i arbetslivet?

– Man skulle ­kunna jobba med olika delpensionslösningar. Och de andra trygghetssystemen måste också följa med upp i åldrarna, sjukersättningssystemet och arbets­lös­hets­för­säkringen. Ytterligare en dimension att fundera på är att det måste finnas någon form av ekonomiskt incitament för människor att arbeta längre. Vid vissa åldersgrupper är det i dag bara en marginell skillnad på att ­arbeta vidare än att gå i pension. Den som ska anställa kan i stället för att fråga ”När ska du gå i pension? fråga ”Hur kan vi göra för att du ska kunna ­jobba kvar i ytterligare några år?”. Det är en väldig skillnad på de två frågorna.

KARRIÄR

1970 Började arbeta inom industrin, på Svenska Fläktfabriken i Småland.

1984 Ombudsman på dåvarande Metall.

1989 Press- och informationschef på förbundet.

2006 Vice förbundsordförande för IF Metall.

2012 Förbundsordförande för IF Metall.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen