– Jag är ordförande för en delegation bestående av både experter och delegater. Vi ska arbeta fram en slutrapport som visar på hinder och möjligheter för människor att arbeta längre.
– Bakgrunden är det som finns i den parlamentariska pensionsöverenskommelsen, men också att vi blir allt äldre. Ska vi klara finansiering behöver vi få fler arbetstimmar. Vad vi märker i våra diskussioner med olika aktörer är att en pensionsålder vid 65 år sitter väldigt hårt i medvetandet. Många kan nog vara beredda att fortsätta jobba, men kanske inte på heltid.
– Man måste fundera på hur vi ska klara både välfärdens finansiering men också pensionerna för dem som verkligen måste gå tidigt i pension. Sedan finns det någon form av åldersdiskriminering som börjar redan efter 40. Det måste föras en diskussion ute i landet, i organisationer och företag, om att faktiskt rekrytera också äldre arbetskraft. Att inte ha den mentala spärren som gör att äldre inte kommer ifråga för anställningar.
– Man skulle kunna jobba med olika delpensionslösningar. Och de andra trygghetssystemen måste också följa med upp i åldrarna, sjukersättningssystemet och arbetslöshetsförsäkringen. Ytterligare en dimension att fundera på är att det måste finnas någon form av ekonomiskt incitament för människor att arbeta längre. Vid vissa åldersgrupper är det i dag bara en marginell skillnad på att arbeta vidare än att gå i pension. Den som ska anställa kan i stället för att fråga ”När ska du gå i pension? fråga ”Hur kan vi göra för att du ska kunna jobba kvar i ytterligare några år?”. Det är en väldig skillnad på de två frågorna.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.