Ett par klick på nätet och du är avslöjad

2010-11-17 23:00 Lennart Kriisa  
Chefredaktör Lennart Kriisa. Foto: Jörgen Appelgren

LEDARE. Häromveckan uppstod en lucka på redaktionen. Jag lade ut några krokar och det höggs friskt. Journalistbranschen är nämligen synnerligen trögflytade. Den som får en fast anställning cementerar sig i kontorsstolen fram till pensionen, resten jagar runt bland de få vikariaten.

<p>Jag fick alltså raskt ihop en lista med namn och några var intressantare än andra. </p> <p>En knapp handfull kallades till intervju. Över en kopp kaffe fick de skryta fritt om sina förmågor. Precis som sig bör, jag har själv gjort samma sak. </p> <p>För att bekräfta sanningshalten hade de med sig en meritförteckning, försedd med telefonnummer till referenspersoner. Att ringa till dem är ungefär lika meningsfullt som att fråga en präst om han eller hon gillar gud, de är ju alla jäviga. </p> <p>Bättre då att göra egen research. Några klick räcker för att få reda på massor. </p> <p>Först hade jag kunnat surfa in på Facebook. </p> <p>I vänsterspalten står det "friends" jag klickar genast på "see all". Hoppsan, kompis med en ökänd bråkmakare, varningslampan blinkar. Jag vill veta mer och gör därför en vänförfrågan. För att dölja min avsikt skriver jag ett lömskt meddelande: "Hej, vad kul det var att träffa dig i dag, kul också att vi har flera gemensamma vänner". Den jobbsökande känner sig förstås tvungen att acceptera. </p> <p>Nu går jag in och granskar statusuppdateringarna. Åhå, sjuk gång på gång. Inte bra. Och vad är det här, skrivet en tisdagseftermiddag: "less på jobbet, beställer högskolekatalogen". Illavarslande. Det festas visst ganska hårt också, sena ankomster och simmiga ögon. Nä, den här reportern får jaga vidare på annat håll. </p> <p>Nu skulle jag givetvis aldrig ägna mig åt den här typen av Stasi-kontroll, men rättsligt finns inget hinder. Det ska det förstås inte heller finnas. </p> <p>Lagen måste ge utrymme för egna etiska överväganden. Att förskolor kan begära utdrag ur belastningsregistret känns självklart och jag vill inte flyga med en pilot som har rattfyllor på samvetet. Sedan blir det lite svårare. </p> <p>Ska alla arbetsgivare kunna begära utdrag från försäkringskassa och polis? Ska den som en gång blivit dömd aldrig få ett arbete? Och hur vet du att den som är ostraffad inte är kriminell? Integriteten i arbetslivet väcker många frågor, läs artiklarna i detta nummer och fundera på var du själv tycker gränsen går. Några omfattande lagar är kanppast att vänta.</p>

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer