EU-parter bör avtala om tjänstepension

2003-09-23 23:00  

EU-kommissionen har frågat de sociala parterna om de vill försöka förhandla fram ett EU-täckande kollektivavtal för att samordna regler för tjänstepension.

Kommissionen menar att skillnaderna i regler för tjänstepensioner är ett stort hinder för rörligheten både inom och mellan EU-länderna. Med ett samordnat och flexibelt tjänstepensionssystem skulle det bli lättare att byta jobb även om arbetsplatsen ligger i ett annat EU-land. Det måste bli enklare att ta med sig sin intjänade pension till det nya jobbet, anser kommissionen.
Arbetsmarknadens parter har nu sex veckor på sig att reagera. Beslutar de sig för att förhandla fram ett kollektivavtal har de nio månader på sig. Om de inte kommer överens har kommissionen rätt att föreslå lagstiftning.
Den europeiska arbetsgivarorganisationen Unice bereder ett svar om den ska förhandla eller inte.
Inom ett par veckor kommer vårt beslut, säger Hans Gidhagen på Svenskt Näringsliv.
Han sitter med i Unices arbetsgrupp för den här typen av frågor.
Men den trogne läsaren minns att Sören Gyll, som nytillträdd ordförande för Svenskt Näringsliv, redan för två och ett halvt år sedan avslöjade att arbetsgivarna i Unice var beredda att förhandla fram en EU-modell för avtalspensioner inom ramen för den sociala dialogen. Dock med brasklappen att de inte ville förhandla fram några nivåer, bara underlätta rörligheten, se L&A nr 4/2001.
Europafacket har ställt sig positivt till EU-kommissionens första konsultation.
- Men vi är inte lika positiva, säger Anna-Stina Elfving på TCO, EFS svarade utan att ha tillfrågat oss.
Hon menar att det finns risk för att ett direktiv på det här området slår sönder hela det svenska avtalssystemet, vilket TCO också meddelat Europafacket, vars ledning efter kongressen i våras saknar representant för de nordiska facken, se L&A nr 6/2003.
Europafacket har just skickat ut ett brådskande meddelande om EU-kommissionens andra konsultation till sina medlemsorganisationer. Det betyder att varken TCO eller LO har hunnit ta ställning till den nu aktuella förfrågan från EU-kommissionen. Frågan finns inte heller med på dagordningen för Europafackets nästa styrelsemöte den 16-17 oktober och det är förstås tveksamt om organisationen hinner få in synpunkter från medlemsorganisationerna till dess.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna