Exakt rätt lön – annars hotas de av utvisning

2016-05-25 23:00 Karin Nilsson  

Arbetstillstånd. 180 kronor för lite i lön i fem månader. Det innebär att en iransk urmakare och hans familj riskerar utvisning. Orimligt, anser arbetsrättsforskare.

De flesta som ansöker om förlängt arbetstillstånd i Sverige får det. Men andelen avslag har successivt ökat, från 1 procent år 2009 till närmare 9 procent 2015. Robert Kollberg, enhetschef på Migrationsverket, konstaterar att bedömningen har blivit hårdare efter nya domar från Migrationsöverdomstolen under förra året.

– För att få en förlängning av sitt arbetstillstånd måste de kollektivavtalsenliga villkoren ha varit uppfyllda varje månad.

Först bedömer Migrationsverket anställningserbjudandet. Sedan görs en ny bedömning efter två år när arbetstillståndet ska förlängas.

Ett aktuellt ärende visar att 180 kronor för lite under fem månader räcker för att Migrationsverket inte förlänger arbetstillståndet. Det konstaterar advokat Henrik Stolare, ombud för en familj i Uppsala. Familjen på fyra personer hotas av utvisning till Iran.

Enligt Henrik Stolare är det inte nödvändigtvis fel på lagen utan på hur den tillämpas. Arbetsgivaren har sagt att det är han som har missat att ändra den iranska urmakarens lön vid rätt tillfälle i förhållande till förändringen i kollektivavtalet, men det hjälper inte.

– På Migrationsverket är de så angelägna om att tillämpa reglerna korrekt att de glömmer det bakomliggande syftet - att komma åt o­seriösa arbetsgivare, säger Henrik Stolare.

Ärendet ligger i skrivande stund hos Migrationsdomstolen. Henrik Stolare hoppas att domstolen upphäver verkets beslut.

– Många jobbar på mindre firmor där det inte finns tid att följa exakt vad som händer med kollektivavtalen. Det blir stentufft om det här ska gälla. Det här är en familj som bott i Sverige i fyra år. Nu ska de skickas ut på grund av detaljer, som jag ser det.

Petra Herzfeld Olsson, universitetslektor i internationell arbetsrätt vid Uppsala universitet, anser att systemet med krav på uppfyllda villkor varje månad är för strikt.

– En sådan absolut regel känns orimlig. Man måste kunna ta hänsyn i det enskilda fallet.

Utlänningslagen har även andra brister. Petra Herzfeld Olsson påpekar att det främst är arbetstagaren som drabbas om villkoren i anställningserbjudandet ändras.

– Många vet att de riskerar utvisning om inte villkoren uppfylls. Den som påtalar det kanske blir av med jobbet, vilket också kan vara grund för utvisning. Arbetstagaren hamnar i en rävsax, säger Petra Herzfeld Olsson.

En statlig utredning kommer i höst med förslag till förändring. Petra Herzfeld Olsson hoppas på en bättre balans. Men konstaterar att bestraffning av arbetsgivare som inte uppfyller villkoren kan göra att de blir mer restriktiva med att anställa.

– Det är inte givet att det primära intresset för dem som kommer hit är att få kollektivavtalad lön. Men det är ju utgångspunkten i lagen.

Även Helène Robson, chefsjurist på fackförbundet Sveriges Ingenjörer, är kritisk. Hon känner inte till hur vanligt det är att anställningserbjudandet ändras. Men hon vet att det förekommer att lönen blir lägre när arbets­tagaren väl är på plats i Sverige.

– Det är flera som hör av sig till oss. De är i en väldigt utsatt position och tvekar därför ofta att ifrågasätta arbetsgivarens beslut.

Tillstånd gäller i två år

Villkoren i anställningserbjudandet godkänns av Migrationsverket.

Fackförbunden får yttra sig. Lönen och övriga villkor ska mot­svara kollektivavtalet.

Krav på någon särskild anställningsform finns inte. Dock godkänns inte timanställning med inhopp vid behov, eftersom försörjningskravet på 13 000 kronor i månaden då inte kan garanteras.

Arbetstillståndet gäller i maximalt två år. Sedan ska arbetstagaren ansöka om förlängning.

2008 ändrades reglerna för rekrytering av arbetskraft från länder utanför EU och EES. Arbetsgivarens bedömning av behovet av arbetskraft skulle vara utgångspunkten och det skulle bli lättare att anställa.

För att hindra utnyttjandet av arbetstagare infördes nya regler 2014. Migrationsverket gavs möjlighet att följa upp att villkoren varit enligt kollektivavtalet. Kontrollerna drog i gång förra sommaren.

Källa: Migrationsverket

Karin Nilsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer