Experten: Så får du med dig personalen

2011-12-14 23:00 Elisabeth Vene  

När vd träffar sin personal på kickoffen säger han vad företaget ska fokusera på. Sedan förklarar han varför. – Människor är inte dumma, alla vill vara med och påverka, bara man förstår varför, säger Bert Ferm.

Bert Ferm är den som hjälpt till att införa lean-tänkande på byggföretaget Indus. Han har ett förflutet inom bilindustrin, som är en stor anhängare av lean, vars rötter finns i Toyota. På Indus kallar man sin metod för strukturerad verksamhetsutveckling.

– Det här har vi tidigare bara sett på större företag, säger Bert Ferm, som under många år haft ledande befattningar inom Volvo.

Han tycker att en tydlig utmaning som kräver allas engagemang är bästa sättet att komma i?gång. Både stort och smått i handlingsplanen, som innehåller vad som ska förbättras, av vem och vems ansvaret är att det blir gjort. Självklarheter satta i system.

– Ofta tror man att självklarheter sker av sig själva, men det gör de inte.

Bert Ferm har två käpphästar. 1: Ledarskap är att nå resultat genom andra, inte att ha alla svaren själv, och 2: Krångla inte till det.

Vad kan man lära sig av ­Toyota-filosofin som individ?

– Respekt för sin kollega; det jag åtagit mig gör jag. Disponera och prioritera; jag lovar inte mer än jag kan hålla.

Bert Ferm satt i ledningen för Volvo Personbilar Sverige på 1990-talet och följde med när Volvo Personvagnar såldes till Ford. Nu är han sin egen, verkar som rådgivare och sitter i styrelsen för Indus.

– Jag är lite förvånad över att den kunskap jag skaffat mig på Volvo är så användbar inom andra branscher.

Modellen för Indus möten

  • Jämföra resultatet mot teamets uppsatta mål.
  • Bestämma vad som kan förbättras ytterligare.
  • Bestämma vems ansvar det är att det blir gjort.
  • Bestämma ?när beslutade åtgärder ska vara genomförda.
  • Göra en konkret handlingsplan som följs upp kommande möte, inga långa protokoll.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna