Få fullständig kontroll över dina projekt

2013-02-20 23:00 Elisabeth Vene  

Vad får medarbetare att lyckas i ett projekt? Svaret är bekräftelse. <br>– Om du förstår hur människor fungerar kan du forma deras beteende, säger Mattias Hällström, som har tagit fram ett digitalt verktyg. Projektverktyget är inspirerat av japanska Toyotas arbetssätt med väggtavlor.

Innerst inne vill vi att folk bryr sig och uppskattar det vi gör. Den projektledare som vill nå resultat gör klokt i att organisera jobbet utifrån mänskligt beteende. Det är Mattias Hällströms utgångspunkt. Han är civilingenjör i datateknik från Kungliga Tekniska högskolan och har forskat inom informationsteknologi och arbetsorganisation.

När han och två forskarkolleger startade ett företag var det för att de själva upplevde behovet av helhetssyn. De utvecklade ett internetbaserat planeringsverktyg där alla delar informationen, i stället för att projektledaren sitter på den.

– Vi människor blir mer engagerade när vi känner att vi kan påverka. Vi är sociala varelser, jättebra på samspel och på att lära oss saker tillsammans, säger Mattias Hällström, forsknings- och utvecklingschef på it-företaget Projectplace.

Projektverktygets digitala arbetstavla, inspirerad av Toyotas stora väggtavlor som ger överblick över produktionsflödet, visar vad alla håller på med. Teamet samarbetar kring ett dokument, det är som att dela en hårddisk. Du kan i realtid se att kollega x just har läst ditt dokument och kollega y påbörjar något på eget initiativ, medan kollega z har blivit färdig med något viktigt. Ni kan chatta, kommentera, kolla på film.

Projektets mål finns i änden på en tidslinje, där alla delmål är inritade. Bäst syns det förstås på en stor skärm, men det fungerar fullt ut på en pekdator. Du kan sitta på bussen och jobba med projektet.

– Chefen blir lite lugnare av att se vad alla håller på med, styrgrupper behövs inte, säger Mattias Hällström, som tycker att en modern arbetsplatskultur är grundad på tillit och transparens.

Han ser projekt på arbetsplatsen som sociala system, tillfälliga sociala nätverk. Suget efter bekräftelse i en gemenskap är en stark mekanism. Där är Facebook en inspirationskälla.

Finns det risk för att man som på Facebook kollar runt och fastnar i stället för att arbeta?

– Snarare tvärtom. Man har ett arbete och jobbar i ett projekt, då har man en tidsplan och ett mål. Systemet gör att man känner vad som är viktigt. Dessutom kan alla följa vad man gör.

Är inte det en läskig stressfaktor?

– Det finns en gruppsykologisk mekanism som gör att man får energi av att alla ser vad man gör, och inte alls dåligt samvete som man skulle kunna tro.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna