Facket pressar Medlingsinstitutet

2017-04-27 00:00 Calle von Scheele  

Märket på 6,5 procent är inte hugget i sten. På låglöneområden ska det vara något högre, hävdar IF Metall och sätter press på Medlingsinstitutet att följa den fackliga tolkningen.

Arbetsgivarnas fasta ståndpunkt om märket för löneökningarnas storlek som parterna inom industrin sätter, är att det ska uttryckas i procent. I årets treåriga uppgörelse fick de igenom sitt synsätt. Men på LO-området har avtalet vad förhandlarna kallar ett knä. Alla löner under 24 000 kronor ska räknas som om de var 24 000 kronor, när potten för löneökningarna fastställs.

På det sättet bidrar de lågavlönade med fler kronor till potten och LO kan genomföra sin låglönesatsning.

– Om industrins arbetsgivare accepterar en sådan modell vore det väl fan om inte Medlingsinstitutet gör det, sa IF Metalls avtalssekreterare på Veli-Pekka Säikkälä, när bläcket på industriuppgörelsen knappt hade hunnit torka.

Men arbetsgivarnas tunge förhandlare Anders Weihe, Teknikföretagen, konstaterade i samma veva att avtalsvärdet är 6,5 procent.

Veli-Pekka Säikkälä har kontrat med IF Metalls avtal för textil- och modeområde, där lönerna höjs med 2,06 procent per år.

– Det avtalet kommer att kosta 6,68 procent på tre år.

Enligt LO-ekonomernas beräkningar gör knät att avtalen kostar arbetsgivarna sammanlagt 6,8 procent på tre år för hela LO-kollektivet.

Avtalet för hotell- och restaurangbranschen speglar tvisten. Arbets­givarna i Visita hävdar att avtalet håller sig inom 6,5 procent. Hotell- och restaurangfacket säger inte emot. På området höjs lönerna med ett krontal varje år. Sammanlagt blir det 1 650 kronor.

Det innebär att en anställd som har genomsnittslönen i branschen på 22 950 kronor höjer sin lön med 7,1 procent på tre år.

Medlingsinstitutet passar i frågan om hur märket ska tolkas.

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer