Fakturan Reinfeldt vägrar att betala

2013-09-18 23:00 Elisabet Örnerborg  
Här är fakturan som Fredrik Reinfeldt inte vill betala. Foto: TT

I mars uppmanade ILO regeringen att kompensera Byggnads och Elektrikerförbundet för de miljonskadestånd de dömts att betala till Laval. Men några pengar har inte synts till.<br>– Från det hållet är det tyst som i graven, säger Byggnads chefsjurist Mattias Landgren.

Så fort de regler som kallas Laval-lagen eller lex Laval, hade röstats igenom i riksdagen 2010, anmälde LO och TCO Sverige till FN-organet ILO för brott mot de internationella konventionerna. I mars i år kom svaret: ILO:s expertkommitté underkände reglerna som begränsar de svenska fackens möjlighet att ta till strid för att få teckna kollektivavtal med utländska företag.

Dessutom, i samma yttrande, uppmanades regeringen att kompensera Byggnads och Elektrikerförbundet för de tre miljoner kronor i skadestånd de dömts att betala till Laval 2009. De båda fackförbunden hade bara följt den svenska lagen som den såg ut när de 2004 tog till strejkvapnet mot det lettiska företaget.

– För oss känns det som en upprättelse att ILO:s experter tycker att domen var helt fel, säger Dan Holke, chef för LO-TCO Rättsskydd och ombud för Elektrikerförbundet i Laval-målet, som avgjordes i AD.

ILO:s yttrande har ingen rättslig verkan. Det den föreslår är att regeringen borde ersätta facken ändå, förklarar han.

– AD borde känna sig rätt överkörd, domen gäller förstås strikt juridiskt, men det är en ordentlig känga domstolen får, säger Dan Holke.

Expertkommittén är inte bara ”bekymrad” utan till och med ”djupt bekymrad” över domen. Vilket betyder att den är totalt fel, anser Dan Holke.

Arbetsdomstolens nuvarande chef, Cathrine Lilja Hansson, säger att domstolen noterat expertkommitténs yttrande. Men att det inte har lett till någon större diskussion.

– Domen är dömd som den är, sedan kan vi inte göra så mycket åt det. Det är lagstiftarens sak, säger Cathrine Lilja Hansson.

Men de båda facken har inte sett till några pengar. För att påminna regeringen gjorde de ett utspel i form av en jättefaktura ställd till statsminister Fredrik Reinfeldt före sommaren, men fick inget svar.

– Vi har också skickat en ”påminnelsefaktura” efter sommaruppehållet, säger Mattias Landgren.

Varför betalar inte Reinfeldt?

– Det här är en fråga som arbetsmarknadsdepartementet ansvarar för, säger Markus Friberg, pressekreterare hos Fredrik Reinfeldt.

Samtidigt som Byggnads och Elektrikerförbundet skickade en ”faktura” till statsministern skickade de ett öppet brev till alla riksdagsledamöter om att de skulle se till att lex Laval förpassas till papperskorgen.

– Självklart väntar vi oss att frågan kommer upp på dagordningen, säger Byggnads Mattias Landgren.

Förutom lex Laval har regeringen i sitt svar till ILO lovat att bjuda in arbetsmarknadens parter för att diskutera de andra frågorna som expertkommittén lyft.

Det är här kompensationen till de fackliga organisationerna kommer in, förklarar Albin Falkmer, politiskt sakkunnig på arbetsmarknadsdepartementet.

– Vi kommer att bjuda in till samråd om de här frågorna, säger han.

Lex Laval – detta har hänt

EU: Facken gjorde fel.

ILO: Facken gjorde rätt.

 

2004: Byggnads och Elektrikerförbundet varslar om strejk och sympatistrejk för att förmå det lettiska byggföretaget Laval att teckna kollektiv-avtal. Laval stämmer facken för olagliga stridsåtgärder. AD anser interimistiskt att det inte finns något hinder mot stridsåtgärderna.

2005: Målet tas upp till huvudförhandling. Laval kräver att EU- domstolen ska tillfrågas.

2007: Domen från Luxemburg faller – facken hade fel. De svenska reglerna ändras för att stämma överens med EU-domen.

2009: AD dömer facken att betala Laval tre miljoner kronor i skadestånd.

2013: FN-organet ILO anser att facken gjorde rätt. Därefter kräver facken att staten ska ersätta dem för skadestånden de har betalat till Laval.

Laval-lagen utreds. En ny lag för inhyrd personal gäller från 1 januari 2013. Anmälningsskyldighet vid utstationering till Sverige gäller från 1 juli 2013.

Regeringen svarar

Laval-lagen utreds. En ny lag för inhyrd personal gäller från 1 januari 2013. Anmälningsskyldighet vid utstationering till Sverige gäller från 1 juli 2013.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer