Fick kontrakt dag för dag

2014-05-27 06:55 Elinor Torp  
”Jag försökte att inte visa oron utåt, för barnen. Men vi har hus, jag och min blivande fru. Vi måste ju få in pengarna. När nästa skift närmade sig brukade jag ringa en kollega och fråga: Har du fått sms:et?” berättar Thomas Silvertun, som varje ledig vecka gick i väntan på nytt kontrakt i mobilen. Foto: Jörgen Appelgren

Kontrakten löstes upp efter varje skift. – Helt sanslöst. Så här får det inte gå till, säger byggnadsarbetaren Thomas Silvertun, 33, som jobbade fem år i Norge.

Först jobbade han tolv, nio. Tolv dagars arbete, nio dagars ledighet. Sedan sju, sju. Sju dagars arbete, sju dagars ledighet. Under sommaren gick kontrakten ner till en dag. Byggjobbarna fick ringa varje kväll och kolla om de hade arbete nästa dag. Antingen tecknade de ett nytt kontrakt i mobilen eller så kastades de ut från anläggnings­arbetet. ”Passar det inte kan ni gå! Vi har tusen man som står och bankar på dörren från Polen”, fick Thomas Silver­tun höra när han ifrågasatte villkoren.

Det norska bemanningsföretaget hyrdes in av NCC. Av de omkring fyrtio svenskar som jobbade på bygget utanför Oslo valde flertalet tystnaden. Men Thomas Silvertun gick med i ett norskt fackförbund och berättade om situationen, som skilde sig markant från NCC-personalens tryggare tillvaro. Han berättade om de kort­korta kontrakten och de utlovade pengarna för resor som aldrig kom.

I november 2013 fick Thoma­s Silvertun ett sms där det stod: Vi behöver inte dig mer. Tack för din tid här.

Några dagar senare ringde platschefen och frågade var han höll hus. Thomas Silvertun svarade att han hade blivit uppsagd via sms.

– Helsnurrigt. Jag fick ta ett jobb i Sverige två veckor och sedan åka tillbaka och jobba igen, berättar Thomas Silvertun, som den 17 december fick nog.

Han slutade efter fem år i Norge. Nu har han en provanställning på JM. Han tjänar mindre i timmen, men slipper klumpen i magen lediga dagar.

92 kronor mer

  • Thomas timlön för anläggningsarbetet i Norge: 281 norska kronor (308 svenska kronor).
  • Thomas timlön för anläggningsarbetet i Sverige: 216 kronor med ackord.

Elinor Torp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer