Föräldrar anmäler sina arbetsgivare

2012-11-14 23:00 Birgitta Ländin  

De senaste åren har diskrimineringsombudsmannen fått in mer än en anmälan i veckan av föräldrar som känner sig missgynnade i samband med föräldraskap. Men den som anmäler måste vara snabb – preskriptionstiden är bara fyra månader.

En kvinna fick i februari i fjol besked av sin chef att hon måste byta uppgifter inom företaget till följd av att hon förväntades vara hemma och vårda barn. Hon gav arbetsbytet en chans, men trivdes inte med sina nya uppgifter. När hon lite mer än ett halvår senare anmälde fallet till diskrimineringsombudsmannen, DO, var det för sent – ärendet hade preskriberats.

– Det är många som inte vet att preskriptionstiden är så kort. Är ärendena preskriberade så vi inte kan driva dem i domstol så avslutar vi dem, säger Annika Höög, jurist på DO.

Ytterligare två av de ärenden som hittills inkommit till DO under 2012 var preskriberade redan när de kom in. För tvister om hur arbetsgivaren hanterar frågor kring föräldraledighet är preskriptionstiden ofta bara fyra månader. Den som är med i facket får en extra månad i den händelse facket har avstått från att driva frågan.

Det finns också ärenden där DO inte går vidare på grund av att ett samband, även om det kan vara troligt, inte går att bevisa.

Nyligen stämde DO Fagersta Hygien vid Arbetsdomstolen för ett fall där en kvinna inte fick det jobb hon blivit lovad på grund av att hon skulle bli föräldraledig. En stor majoritet av de ärenden som kommer in till DO avslutas annars av olika skäl.

– I första hand är det ju facket som ska driva även dessa frågor. Så när det finns ett fack lämnar vi över till dem. Vill de inte driva ärendet går det att göra en återanmälan till oss, säger Annika Höög.

DO får förutom rena anmälningar ofta frågor som handlar om Vård av barn, vab, eller saker som händer under en föräldraledighet.

– Vi har en daglig jourtelefon där frågor kring detta relativt ofta dyker upp, säger Annika Höög.

Även när arbetsgivaren inte gör något formellt fel kan många anställda känna sig pressade av de följder det får att stanna hemma för egen eller barnens sjukdom. Det berättar flera fackliga ombudsmän som Lag & Avtal talat med. Att tiderna är hårdare och många har besparingskrav på sig förvärrar situationen.

– Jag hör på många håll att medlemmar har fruktansvärt dåligt samvete när de stannar hemma. Det beror på att de vet att arbetsgivaren inte kommer att ta in någon vikarie, eller bara delvis ersätta dem, och att deras frånvaro därmed drabbar kollegerna, säger Ann Georgsson, som arbetar med medlemmar inom äldrevården som ombudsman på Kommunal.

Krav på sjukintyg för barnen eller omplaceringar på grund av kommande föräldraledighet. Det är exempel på hur föräldrar känner sig missgynnade i samband med föräldraskap.

---

Som prenumerant får du mer! Logga in för att läsa fler artiklar:

Läs mer: ”Hämtning skäl att neka övertid”

---

Prenumerera på Lag & Avtal

Föräldraledighetsdiskriminering som hamnat i rättssalen

Oktober 2012, stämning: En kvinna sökte en provan­ställning som resande säljare hos Fagersta Hygien AB. Hon fick besked att jobbet var ­hennes, men när hon berättade att hon var gravid gick jobbet till en annan sökande. Ärendet har gått till Arbetsdomstolen.

April 2011, förlikning: En kvinna som varit föräldraledig fick nya och mindre kvalificerade arbetsuppgifter på Electrolux när hon kom tillbaka efter ledigheten. DO stämde, och vid en förlikning fick kvinnan 50 000 kronor.

Birgitta Ländin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer