Gästarbetare gör de farligaste jobben – jorden runt

2014-05-21 23:00  

Tre uppmärksammade byggplatser.

Qatar: Över tusen har dött inför VM 2022

* Inför fotbolls-VM år 2022 byggs nya arenor i Qatar. Omvärldens kritik mot evenemanget växer i takt med att allt fler gästarbetare från bland annat Indien, Bangladesh och Nepal utnyttjas, skadas och dör under arbetet. Hittills har över 1 000 byggarbetare dött under arbetet med arenorna.

Flera människorättsorganisationer har också larmat om att gästarbetarna lever under slavliknande förhållanden, och hindras från att lämna Qatar genom att arbetsgivaren tar deras pass.

Sotji: Högsta dödssiffran inför ett OS i modern tid

* Inför vinter-OS i Sotji, Ryssland, anlitades hundratusentals arbetare för att bygga arenor, hotell och vägar. Många av dem var gästarbetare, de flesta från centralasiatiska länder som Uzbekistan och Tadzjikistan. Minst 60 byggarbetare dog under arbetet, den högsta dödssiffran vid ett OS-bygge i modern tid, enligt globala bygg- och träarbetarfacket, BWI.

Många av arbetarna utnyttjades också, och fick aldrig den lön de blivit lovade. Även här kom rapporter om att gästarbetarna blev fråntagna sina pass.

Dubai: Tre fjärdedelar av befolkningen är gäster

* Den ständigt växande lyxstaden Dubai i Förenade Arabemiraten byggs nästan uteslutande av gästarbetare, från bland annat Bangladesh, Indien och Pakistan. Hela tre fjärdedelar av landets befolkning är gästarbetare. Under flera år har det rapporterats om deras usla löner och levnadsvillkor, och farliga arbetsmiljö.

Dubais gästarbetare drabbades hårt när finanskrisen nådde staden. Tiotusentals förlorade sina jobb och lämnade landet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer