Grattis, Ellen Agrenius...

2015-02-25 23:00 Ann Norrby  
Ellen Agrenius.

... till första­priset i Arbetsrättsliga föreningens uppsatstävling.

Uppsatsen heter ”Labour and human rights standards internationally – CSR as the new paradigm”.

Hur valde du ämnet?

– Jag ville skriva inom arbetsrätt och hade gått på en intressant föreläsning om ILO. Min handledare Laura Carlson gav mig tipset att jämföra effekterna av ILO-konventioner och CSR, Corporate Social Responsibility. Jag ville undersöka hur de olika systemen kan användas, bland annat för att kontrollera hur regler följs. Ämnet var aktuellt, en textil­fabrik i Bangladesh hade just kollapsat och orsakat över 1 100 människors död.

Vad är din slutsats?

– Båda systemen har styrkor och svagheter och båda systemen behövs. CSR rymmer större möjligheter till lokala anpassningar, medan ILO-konventionerna är mer över­gripande. Ett avsnitt i uppsatsen handlar om vad som avgör om reglerna ger effekt, det hoppas jag kan inspirera både arbets­tagare och företag.

Vad gör du nu?

– Jag gör min notarietjänstgöring på Förvaltningsrätten i Stockholm. Här är exempelvis mål om a-kassa och försäkringar det som är närmast arbetsrätten. Arbetsrätt är ett av de områden som jag sedan gärna skulle arbeta inom, kanske på ett fackförbund eller på en advokatbyrå.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer