Grattis, Ingrid Benzinger…

2016-02-24 23:00 Ann Norrby  

… till förstapriset i Arbetsrättsliga föreningens uppsatstävling.

Uppsatsen heter Sympati­åtgärder – Spelregler för en särskild konflikt på arbets­marknaden.

Hur valde du ämnet?

– Jag diskuterade olika ämnen med mina handledare, både på universitetet och på min praktikplats, fackförbundet Unionen. Jag ser sympatiåtgärder som en viktig del av den svenska modellen och ville se hur den rättsliga regleringen såg ut och fungerar. Det är också ett intressant ämne genom sina internationella kopplingar.

Vilka slutsatser drar du?

– Lite rättsligt oklart. Reglerna är uppbyggda kring att en annan part ”får” vidta stridsåtgärder. Det är till exempel osäkert om det räcker att den primära stridsåtgärden är tillåten eller om det också krävs att den är inledd. En översyn av reglerna vore i och för sig bra, men hela frågan är så känslig att det kan vara svårt.

Reaktioner på uppsatsen?

– Bara gratulationer hittills. Det vore intressant med en fortsatt diskussion, det kanske kan bli aktuellt i den pågående avtalsrörelsen.

Vad gör du nu?

– Jag är anställd på Bird & Bird sedan februari 2015 och hjälper hr-personer med råd i arbetsrättsliga frågor. Vi har ju också många internationella kunder, de kan behöva hjälp när de ska anställa någon här i Sverige, exempelvis vad anställningsavtalen ska innehålla.

 

Läs Ingrid Benzingers uppsatspå Arbetsrättsliga föreningens hemsida.

Årlig tävling

Arbetsrättsliga föreningens mål är att främja intresset för den svenska arbetsrätten. I styrelsen finns professorer och chefsjurister från såväl arbetstagar- som arbets­givarsidan. Ordförande är Arbetsdomstolens ordförande Cathrine Lilja Hansson.

Föreningen anordnar varje år en uppsats­tävling för studerande som har skrivit examensarbeten i arbetsrätt.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer