Gruppen som växer snabbast i facket

2016-03-07 08:36 Elisabeth Vene  

Från 3 000 till 9 000 medlemmar på fyra år. Egenföretagarna är Unionens snabbast växande medlemsgrupp.<br/>– Många blir förvånade över att vi organiserar egenföretagare, säger Per Lund, ansvarig för affärsutvecklingen på Unionen Egenföretagare.

Ökningen är en spegling av antalet egenföretagare på arbetsmarknaden. Enligt SCB:s statistik fanns det 365 200 registrerade företag utan anställda år 1994. Förra året var de 865 122. Medlemsökningen beror också på att Unionen satsar stenhårt på att organisera dem som varken är anställda eller arbetsgivare.

– Uppenbarligen är det inte självklart. Vi stöter till och med på medlemmar i Unionen som inte känner till det, säger Per Lund, affärsutvecklare på Unionen Egenföretagare.

Ett grundläggande råd är att ta ut lön ur företaget, även när verksamheten går dåligt. Om det inte finns en inkomst att beräkna inkomstbortfallet på blir det ingen ersättning om du vill ha föräldrapenning eller råkar ut för en olycka.

– Många tror att välfärdssamhället löser det här. Men liksom arbetsrätten är socialförsäkringssystemet uppbyggt efter de tillsvidareanställda, säger Per Lund. Han tycker att det behövs ett flexiblare system.

Unionen organiserar småföretagare som enbart sysselsätter sig själva och upp till fyra delägare totalt samt familjemedlemmar. Blir de regelrätta arbetsgivare hänvisas de till en arbetsgivarorganisation.

Från arbetsgivarhåll applåderar man initiativet.

– Jag är imponerad av hur Unionen har anpassat sig till den nya arbetsmarknaden, säger Helene Hasselskog, vd på omställningsföretaget Antenn Consulting.

Historiskt sett är det omvandlingen på arbetsmarknaden på 1990-talet som är bakgrunden till Unionens egenföretagarsektion. Ericsson följt av farmacibranschen sa upp stora skaror, som erbjöds att stanna kvar men som konsulter.

– De passade inte in någonstans. Vi såg till att de fick ett riktigt uppdragsavtal, säger Per Lund.

Fler yrkesförbund på tjänstemannasidan, som Sveriges Ingenjörer och Journalistförbundet, organiserar sedan länge egenföretagare. IF Metall har en annan linje.

– Vi hade djuplodande diskussioner om vi skulle ta in den här annorlunda typen av medlemskap. Men vi valde att sträva efter kollektivavtal. Därför var det så viktigt för oss att driva igenom bemanningsavtalet, säger Anders Ferbe, ordförande i IF Metall.

En och annan medlem befinner sig i gråzonen.

– Det är okej, vi slänger inte ut dem, bara de är medvetna om att vi inte kan försvara deras intressen. Men börjar man ta in väldigt många egenföretagare blir det en existentiell fråga för en fackförening. Vi kommer alltid att vara de anställdas organisation, säger Anders Ferbe.

Så organiserar Unionen egenföretagarna

90 procent av medlemmarna i Unionen Egenföretagare är egenföretagare för att de vill det.

Trygghet är viktigast för många, lönsamheten för andra.

Om egenföretagaren hamnar i arbetsrättslig tvist, behöver hjälp att kontrollera ett anställningsavtal som anställd eller vid lönefordran, hjälper Unionens arbetsrättsliga rådgivare till.

Om det rör företaget och är en affärsjuridisk fråga hänvisar man till advokat­firman som Unionen Egenföretagare anlitar.

Unionen företräder inte egenföretagare i domstol, men företagarna har rabatt hos en advokatbyrå.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer