Hallå där Arbetsgivaralliansens förhandlingschef Maria Liljedahl...

2022-08-05 11:36 Mattias Davidsson  
Arbetsgivaralliansens förhandlingschef Maria Liljedahl Foto: Sara Moritz

... som tillsammans med Svensk Scenkonst, tecknat huvudavtal med PTK.

Vilka är de viktigaste fördelarna som ni åstadkommer med det?

– Arbetsgivare får många fördelar genom förändringarna av Las, särskilt att det blir lättare att säga upp av personliga skäl. Det hade vi fått oavsett huvudavtal. Men vi tittade på helheten och för att balansera upp arbetsgivarens fördelar behövs möjligheterna till kompetensutveckling och studiestöd. I vår sektor finns ett stort behov av kompetensutveckling. Många av de anställda i våra medlemsföretag jobbar på samma arbetsplats länge. Det är bra att kunna ge våra anställda den här puffen att våga byta jobb och att våga kompetensutveckla sig.

Vilka skillnader finns i jämförelse med Trygghetsöverenskommelsen?

– Det kan man ganska lätt sammanfatta. Vi har inte ändrat något utan i princip har vi tagit det som finns i Trygghetsöverenskommelsen. Undantaget är skrivningarna kring Trygghetsrådet TRS, vår egen omställningsorganisation. TRS är mycket mindre än TRR. Det handlade mycket om att försöka ta ansvar för TRS, att skruva i texterna så att TRS ska fungera.

Ni har medlemsföretag som tecknar kollektivavtal med fackförbund som inte är med i PTK. Är det ett problem?

– Ja, Fastighetsanställdas förbund och Kommunalarbetareförbundet är två exempel. Vi hoppas att det ska lösa sig innan den första oktober. Jag tror att det kommer att hända en hel del mellan nu och den 1 oktober.

Vilka blir de främsta stötestenarna i nya Las, tror du?

– För våra medlemsföretag är det den nya anställningsformen särskild visstidsanställning och att arbetstagaren snabbare blir inlasad. Det kommer att bli lurigt. Arbetsgivaralliansen har sju centrala kollektivavtal och i hälften av dessa hänvisas direkt till Las och där slår den skärpta inlasningsregeln  till direkt. I de övriga avtalen räknar vi med att facken kommer att kräva hänvisning till Las i den kommande avtalsrörelsen.

En ambition med nya Las var att det ska bli mer förutsägbart vad som gäller kring uppsägning på grund av personliga skäl. Har man lyckats, tycker du?

– Hur tillämpningen blir återstår att se. Men det som vi vet nu är att anställningen upphör under tvistetiden. Det kommer att underlätta mycket att medlemsföretagen vet exakt vad det kostar.

Arbetsgivaralliansen var tidigare kritiskt till att den som står utanför Svenskt Näringsliv, PTK och LO inte kan vara med och påverka. Har ni rättat till det nu?

– Vi var inte kritiska till innehållet, mer till processen. När vi insåg att det här var på gång att hända försökte vi etablera kontakter men då hade racet redan gått, kändes det som. Direktiven var klara och även om vi fick vara remissinstans förstod vi snabbt att det inte fanns några reella möjligheter påverka. Det är egentligen staten vi är sura på som låter vissa av parterna träffa överenskommelse som sedan blir lagstiftning. Vi var inte en av parterna och saknade både insyn och möjlighet att påverka.

Kvarstår ändå den grundläggande kritiken?

– Ja.

Vad bör göras?

– Det här kommer troligtvis inte att hända igen. Det var en unik händelse, en perfekt storm av faktorer som gjorde att ändringen av Las verkligen blev av. Men nästa gång stora händelser är i görningen får väl vi som står utanför Svenskt Näringsliv vara ute i tid och kräva vår rätt. Men det är inte meningsfullt att ställa sig med armarna i kors och sura. Vi fick köpa att det blev som det blev och så tecknade vi vårt eget huvudavtal. Det blev rätt så bra. Vi har den stora turen att förfoga över ett eget trygghetsråd med god ekonomi som har möjlighet att ställa om. Det blir tuffare för de arbetsgivare som saknar trygghetsråd, säger Maria Liljedahl.

Mattias Davidsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen