Hämnden kostade ett nyval

2014-12-17 23:00 Lennart Kriisa  
Chefredaktör Lennart Kriisa. Foto: Jörgen Appelgren

Föreställ dig en sandlåda med arga barn. Ett bråk har uppstått, alla skyller på varandra. På ena sidan sitter Stefan. Han började med att norpa en kola från en godispåse tillhörande en kvartett med ungar. Kvartetten surar.

Då hoppar en ny unge, Mattias, plötsligt in från flanken, rycker åt sig hela Stefans påse och försvinner hånskrattande. Nu begär Stefan hjälp av kvartetten, men de fyra är fortfarande sura. Stefan får klara ut det där själv.

Ungefär så gick det till när ett nyval blev enda lösningen. Alliansen fick sin hämnd för de rödgrönas kupp mot den sista skattesänkningen. Tänk om Socialdemokraterna kunnat ana det priset.

Nu samlar partiledarna för de sju partierna nya krafter, en lång uppförsbacke väntar. Hur få SD att snubbla?

SD anser att utfrysningen är antidemokratisk. Å andra sidan, hur det rimmar med demokratin att SD, med tretton procent av väljarkåren, lyckas kidnappa hela politiken?

De rödgröna och Alliansen vill stoppa möjligheten att i framtiden fälla budgetar. Ledamöterna ska bara få en röst i kammaren när budgeten läggs fram, föreslår en expert. Jovisst, om Sverigedemokraterna vore så lättlurade, att de inte använder sin enda röst för att utlösa nya regeringskriser.

Stefan Löfven är på krigsstigen och kallar sverigedemokrater för nyfascister. Begreppet är knepigt. Fascisten Mussolini skapade en totalitär stat, fackföreningar förbjöds, liksom strejker och lock­outer. Uniformerad ungdom skanderade på gator och torg.

Några decennier senare dök Le Pen upp i kostym, hans framgångar kopierades i land efter land. Nyfascister, sa motståndarna. Själva kärnan i fascismen, ultranationalismen, fanns kvar, resten hade rensats bort av strategiska skäl. Och nu alltså sverige­demokrater. Stämpeln har använts så många gånger att bläcket numera är tunt. Kom ihåg att Berlinmuren i Östblocket kallades för den antifascistiska skyddsvallen. Även en social­demokrat kan alltså an­klagas för att vara fascist.

Låt oss i stället bemöta Sverigedemokraterna utifrån vad de påstår. Att förbjuda fackföreningar finns i alla fall inte på deras karta. I det här numret berättar Sven-Olof Sällström, ledamot i arbetsmarknadsutskottet, om sitt viktigaste mål för arbetsmarknadspolitiken: att fackföreningar ska stå öppna för alla, även för aktiva sverigedemokrater. Avgör själv, du har några månader på dig till nästa val.

Lennart lyssnar

”Den lagstiftning som den gamla regeringen drev igenom gjorde en onödigt snäv tolkning av gällande direktiv.”

Ylva Johansson i riksdagens talarstol om utredningen som ska göra det möjligt att bli kvitt Lex Laval.

”Jag tror att det är ett önsketänkande som inte kommer att bli en realitet. Det som alliansregeringen gjorde är ungefär så långt man kan komma.”

Moderaternas Katarina Brännström önskar lycka till i samma riksdags­debatt.

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer