Tidningen

Här görs rektorn till syndabock

Presskonferens om mordet på Yara. Från vänster kommundirektör Ingrid Augustinsson Swennergren, kommunalrådet Börje Dovstad och Maria Persson, chef för Barn och ungdomsförvaltningen. ”Rektorn är helt klar över att han borde ha gjort en orosanmälan vid det här tillfället. Med det här har vi i dag beslutat att rektorn kommer att avstängas från sin tjänst”, berättade förvaltningschef Maria Persson. Foto: Mattias Mattisson
SVT Nyheter från den 2 maj 2014.
Åttaåriga Yara, som mördades i maj i år. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Rektorn utsågs till syndabock för den åttaåriga flickans död, hävdar Lärarförbundet. Nu väntar det rättsliga efterspelet, där chefer riskerar åtal för allvarliga brott.<br/>– Kommunledningen blev pressad, det var därför det blev såhär, säger Mikael Jansson, förhandlingschef på Karlskrona kommun.

Publicerad

När cheferna på Karlskrona kommun kallade till presskonferens den 12 maj i år var stämningen spänd. Journalisterna ville veta varför skolan och socialtjänsten inte agerat tillräckligt. Signalerna hade varit flera om att allt inte stod rätt till med flickan Yara. I början av maj dödades hon, enligt åklagaren mördad av sina fosterföräldrar.

Prenumerera på Lag & Avtal Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 7 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →