Tidningen

Har jag rätt att räkna tågresan som arbetstid?

Lag & Avtals expertpanel svarar på läsarnas frågor om arbetsrätt: Dan Holke, vd, LO-TCO Rättsskydd, Pia Attoff, advokat, Attoff Law och Kent Brorsson, chefsjurist, Energiföretagens Arbetsgivarorganisation, EFA. Foto: Jörgen Appelgren

EXPERTFRÅGA. Jag har genom en flytt fått en betydligt längre restid till mitt jobb. En stor del av resan sker med tåg och jag skulle vilja att den tiden inkluderas i min ordinarie arbetstid. Jag kan besvara mejl under resan, skriva rapporter och även göra en del administrativa arbetsuppgifter. Min arbetsgivare säger nej. Har företaget rätt att neka en sådan begäran?

Var och hur arbetet ska utföras ligger normalt inom arbets­givarens arbetsledningsrätt. Det är i dag inte ovanligt att en arbetsgivare och en arbetstagare träffar en överenskommelse om att viss restid ska anses ingå i arbetstiden när arbetet är sådant att det kan utföras under resan. Bakgrunden till det kan vara att arbetsgivaren vill anställa en kvalificerad person som bor på en annan ort och vill göra det attraktivt för arbetstagaren att få räkna en del av arbetsresorna som arbetstid. Om parterna blir överens om en sådan lösning så kan den komma att ingå i det enskilda anställningsavtalet, särskilt om överenskommelsen träffas i samband med anställningen.

Prenumerera på Lag & Avtal Digital


Tillgång till alla låsta artiklar, våra premiumnyhetsbrev,
e-tidningen på webben eller i appen. Ett år för 7 995 kr (ex moms).
Förnyas automatiskt. Avsluta enkelt.


Fortsätt →