Har jag rätt att räkna tågresan som arbetstid?

2018-04-19 00:00  
Lag & Avtals expertpanel svarar på läsarnas frågor om arbetsrätt: Dan Holke, vd, LO-TCO Rättsskydd, Pia Attoff, advokat, Attoff Law och Kent Brorsson, chefsjurist, Energiföretagens Arbetsgivarorganisation, EFA. Foto: Jörgen Appelgren

EXPERTFRÅGA. Jag har genom en flytt fått en betydligt längre restid till mitt jobb. En stor del av resan sker med tåg och jag skulle vilja att den tiden inkluderas i min ordinarie arbetstid. Jag kan besvara mejl under resan, skriva rapporter och även göra en del administrativa arbetsuppgifter. Min arbetsgivare säger nej. Har företaget rätt att neka en sådan begäran?

Var och hur arbetet ska utföras ligger normalt inom arbets­givarens arbetsledningsrätt. Det är i dag inte ovanligt att en arbetsgivare och en arbetstagare träffar en överenskommelse om att viss restid ska anses ingå i arbetstiden när arbetet är sådant att det kan utföras under resan. Bakgrunden till det kan vara att arbetsgivaren vill anställa en kvalificerad person som bor på en annan ort och vill göra det attraktivt för arbetstagaren att få räkna en del av arbetsresorna som arbetstid. Om parterna blir överens om en sådan lösning så kan den komma att ingå i det enskilda anställningsavtalet, särskilt om överenskommelsen träffas i samband med anställningen.

Om överenskommelsen ingår i det enskilda anställningsavtalet kan inte den ena parten ensidigt förändra avtalet. För en ändring krävs då att man blir överens om ändringen eller att avtalet sägs upp. Om arbetsgivaren säger upp avtalet krävs det saklig grund.

Även om arbetsgivaren under löpande anställning skulle gå med på arbetstagarens begäran att få räkna in en del av restiden i arbetstiden, är det inte säkert att den överenskommelsen skulle anses utgöra en del av anställningsavtalet som är juridiskt bindande för arbetsgivaren. Det ligger i en sådan situation nära till hands att anse att överenskommelsen gäller tills vidare men att arbetsgivaren har kvar sin arbetsledningsrätt och kan förändra den ensidigt.

Men någon rätt att få räkna in restiden till och från bostaden till ordinarie arbetsplats i arbetstiden finns inte, oavsett om arbetstagaren faktiskt kan utföra arbete under resan. Svaret på frågan torde därför vara att företaget har rätt att neka en sådan begäran. Vi känner inte heller till att frågan är reglerad i något kollektivavtal inom tjänstemannaområdet. När arbetsplatsen varierar över tid, exempelvis inom byggsektorn, finns det dock avtalsområden där arbetstiden börjar vid avresa från arbets­tagarens bostad.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer