Helt fria arbetstider bara en kort dröm

2015-03-25 23:00 Lennart Kriisa  
Chefredaktör Lennart Kriisa. Foto: Jörgen Appelgren

”Klart vi har fria arbetstider”, sa min kompis, tillika vd för ett it-företag. På hans företag är alla unga, de förflyttar sig via skateboards och längs väggarna hänger skärmar där de kan utmana varandra i de senaste datorspelen.

Jag undrade om det var okej att dyka upp efter lunch om man var lite trött på morgonen. Fast det var det inte. De fria arbetstiderna var ett uttryck för att det inte fanns någon exakt tid när alla skulle vara på plats. ”Bara den som överlevererar kan få helt fria arbetstider”, sammanfattade han.

Den uppfattningen är knappast unik. Att låta de anställda komma och gå som de önskar var bara högsta mode under en kort period. Det amerikanska företaget Best Buy fick enorm uppmärksamhet under 2005 efter att ha infört fria arbetstider. Systemet kallades Rowe, Results Only Work Environment, på svenska resultatorienterad arbetsmiljö.

Inga chefer fick längre ha synpunkter på när de 3 000 anställda kom till jobbet. Inte ens om de valde att stanna hemma hela dagen. ”Arbete är något du gör, inte något du går till”, hette det. Flera större bolag hängde på trenden, bland annat klädkedjan GAP och Yahoo. Till och med president Obama pratade om att införa systemet för personalen i Vita huset.

Men år 2013 var det nog. Best Buy gick knackigt och den nya ledningen skrotade Rowe. ”Det är lika viktigt hur resultat uppnås som att de uppnås. Alla behövs ombord för att vi ska kunna driva verksamheten framåt”, förklarade talespersonen Matt Furman i Business Insider.

Sedan dess har det varit knäpptyst om Rowe. Inget företag i Sverige använder systemet, vad jag vet. Allt är i och för sig inte exakt som förr i Sverige. Fabrikssirenerna har tystnat men moderna stämpelklockor finns lite här och där. Allt fler får dessutom förtroendet att själva redovisa sin arbetstid. Det är då arbetsrätten ställs på sin spets. Hur allvarligt är det att tricksa lite med tiden? Om dessutom alla andra gör det?

I det här numret tittar vi närmare på arbetstidens betydelse. Möjligen kommer fler företag att gå ner till sex timmars arbetstid för att framstå som attraktiva, men den helt fria arbetstiden blev bara en dröm.

Lennart läser:

”Företagen ska kunna behålla de bäst lämpade.”

Ebba Busch Thor (KD) är enig med Jan Björklund (FP) och Annie Lööf (C) om att turordningsreglerna ska skrotas. (UNT)

”Jag vill i stället diskutera hur vi får fram fler företagare.”

Anna Kinberg Batra (M) är numera ensam i Alliansen om att försvara turordningsreglerna. (Tidningen Entreprenör)

Lennart Kriisa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Tidningen