”Höj lönen – annars lamslår vi vården”IngenjörSocialsekreterareSjuksköterskaFörskollärare

2011-12-14 23:00 Lena Gunnars  

Sjuksköterskestudenternai Stockholm har tröttnat på låglönestämpeln. Nu gör de uppror för att höja ingångs­lönerna.–?Vi accepterar inga erbjudanden under 24 000 kronor, säger Malena Unevik, 42, sjuksköterskestudent vid Röda korsets högskola ?i Stockholm.

??Lärarutbildningar och akademiska utbildningar som leder till kvinnodominerade yrken, inom främst kommuner och landsting, är ekonomiskt olönsamma. De studenterna hade tjänat mer på att börja jobba direkt efter gymnasiet.

Ingenjörer, civilekonomer, jurister och läkare får högst avkastning på sina utbildningar.

Uppgifterna bygger på Saco:s rapport ”Lönsamma studier?” där de rett ut hur 36 utbildningsval lönar sig utslaget på hela livet. Resultatet basera s inte bara på löner utan även på inkomstbortfall under studietiden, skatter och andra kostnader och intäkter.

Ingångslön: Cirka 28?900 kronor i månaden för civilingenjörer och cirka 26?600 kronor för högskoleingenjörer.

Efter fem år: Cirka 34?000 för civilingenjörerna och cirka 33?000 kronor för högskoleingenjörer.

Studielån: Cirka 387?000 kronor för fem år studier för civilingenjörer. Cirka 238?000 kronor för tre år studier för högskoleingenjörer.

Ingångslön:Cirka 23?000.

Efter fem år: Cirka 25?000 kronor.

Studielån: Cirka 275?000 kronor för tre och ett halvt års heltidsstudier.

Ingångslön: Cirka 21?000 kronor.

Efter fem år: Cirka 23?600 kronor.

Studielån: Cirka 238?000 kronor för tre års studier på heltid.

Ingångslön: Mellan 20?900 kronor och 21?900 kronor.

Efter fem år: Cirka 22?601 kronor.

Studielån: Cirka 275?000 kronor för tre och ett halvt års heltidsstudier.

Upproret började med en hemlig Facebook-grupp som startades av avgångsstudenterna på Röda korsets högskola. Den fick snabbt hundratals medlemmar från Stockholms tre sjuksköterskeutbildningar.

–?Många tycker att det är läskigt att säga nej till jobb. Men det görs på bred basis. Engagemanget vi sett är helt fantastiskt. Det finns de som avböjt fem jobb, säger Malena Unevik som är initiativtagare tillsammans med Martin Szabo, Stefan Wrede, Karl Norefors, Josefin Thunman och ytterligare några klasskamrater.

På Facebook-sidan finns ett dokument där studenterna fyller i vilka avdelningar de sökt jobb på, vilken lön de erbjudits och att de tackat nej. Ingen tackar ja till erbjudanden som är lägre än 24 000 kronor. De blivande sjuksköterskorna har hört att chefssjuksköterskorna i Stockholms läns landsting blivit tillsagda att inte erbjuda mer än 21 500 kronor. Men det mattar inte kampviljan. Tvärtom.

–?Det gör oss bara ännu mer taggade, säger Martin Szabo.

En namnlista med 220 namn har redan lämnats till landstingsrådet Anna Starbrink (FP) på Stockholms läns landsting. Nu planeras det för en manifestation i de centrala delarna av Stockholm.

Att yrket ses som ett kall kan ha legat löneutvecklingen i fatet tror hon. Enligt gällande avtal ska det vara differentierad lönesättning. Men statistiken skvallrar om att lönespridningen kunde vara bättre. Det finns gott om sjuksköterskor med 40 års erfarenhet som har en grundlön på 30 000 kronor konstaterar Malena Unevik.

–?Vi vill inte gå i pension med en sådan grundlön. Bland oss finns många 80-talister som är bättre på att se sitt eget värde än tidigare generationer. Jag är säker på att det går att få till en individuell löneutveckling för alla, säger hon.

Martin Szabo konstaterar att han hade mer betalt både inom militären och som cykelbud. Josefin Thunman tjänar redan mer som undersköterska. I alla fall om lönen blir högst 21 500 kronor. Enligt Vårdförbundets Stockholmsavdelning är det de stora sjukhusen som haft diskussioner om ingångslöner. Trots att det inte finns något som heter det i avtalet. Enligt förbundet har de lönerna legat någonstans mellan 20 500 och 21 500 kronor.

–?Ute i kommunerna är nivåerna mer lika de studenterna vill ha, säger Gunilla George, vice avdelningsordförande för Vårdförbundets Stockholmsavdelning.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer