ILO:s lista på länder som kränker föreningsrätten

2016-10-27 00:00 Elisabeth Vene  
Oscar Ernerot.

Storbritannien, Irland och Tjeckien har hamnat på listan över länder som kränker föreningsrätten.Sverige klarar sig undan.– Vi har inte varit aktuella sedan Laval-domen, säger Oscar Ernerot, ombudsman på LO.

Listan över kränkarländer upprättas varje år i en förhandling mellan arbetsgivar- och arbetstagar­organisationerna. Dessa har tidigare anmält kränkningarna till ILO, FN:s fackorgan för arbetslivsfrågor.

– Vi hinner inte förhandla om allihop på de två veckor som ILO-konferensen pågår, vi enas om 24 fall, berättar Oscar Ernerot. Han är ILO-ansvarig inom LO och svensk arbetstagarrepresentant sedan två år.

Den europeiska gruppen tyckte att det var viktigt att ha med några länder från Europa, även om de värsta kränkningarna sker någon annanstans, säger Oscar Ernerot. Turkiet och Finland var värstingfavoriterna, men det blev Storbritannien, Irland och Tjeckien.

Det är regeringar som ställs inför skranket för att de inte har följt ILO-konventionens syfte.

– ILO har ingen straffskala att tala om, vi noterar slutsatser och ber den regering vi har ställt till svars att återkomma.

Det ska den brittiska regeringen göra nu i november. Kränkningarna handlar om ett kraftigt begränsande av fackens möjligheter till konflikt.

Sverige var nära att hamna på värstinglistan i samband med Lex Laval.

– Den är inte aktuell just nu, för den hänger ihop med EU-lagstiftning som krockar med ILO:s konventioner, säger Oscar Ernerot.

Internationellt sett är rätten att få bilda fackföreningar den stora, grundläggande frågan, säger Oscar Ernerot. Han ser inget omedelbart hot mot föreningsrätten i Sverige, däremot i förlängningen av det hårdnande arbetslivet.

– Anställningstryggheten luckras upp med andra anställningsformer, som gör att människor avstår från att gå med i facket, eller arbetsgivare som hävdar att här är vi inte med i facket. Den så kallade prekära arbetsmarknaden skapar en osäkerhet kring att gå med i facket i olika grupper, ungdomar till exempel, och det finns en risk för att det utvecklas negativt.

De är på ILO:s värstinglista

Bangladesh, Ecuador, El Salvador, Filippinerna, Guatemala, Honduras, Indonesien, Irland, Kambodja, Kazakstan, Madagaskar, Malaysia, Mauretanien, Mauritius, Mexiko, Nigeria, Qatar, Storbritannien, Swaziland, Tjeckien, Turkmenistan, Venezuela, Vitryssland, Zimbabwe.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer