”Jag tycker inte att det är skönt att bli strypt” 

2021-12-15 14:26 Lena Gunnars  
Med ryggen mot sitter Jessica Berlin, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd. I profil mannen som blev avskedad. På andra sidan sitter arbetsgivarna: Per Dalekant, chef för processjuristerna på Svensk Handel och bredvid Icagruppens förhandlingschef Patrik Frank. Foto: Carina Eriksson

PÅ PLATS I AD. Skulle medarbetaren ha ingripit när han bevittande att en kvinnlig kollega utsattes med strypgrepp? Eller var det ett bara ett skämt i en tuff jargong så att det saknades anledning att reagera?

Filmen från övervakningskameran på Icas lager i Helsingborg rullar igång i AD:s sessionssal. Handels medlem arbetade på utlastningen på Icas lager i Helsingborg när han avskedades efter en incident den 1 oktober 2020.

Läs domslutet i målet

En arbetskompis till honom hade tagit tag om nacken och dragit ner en kvinnlig kollega mot sitt ben. Därefter hade han tagit om halsen på henne och dragit henne bakåt. Filmen från övervakningskameran visar hur Handels medlem står och tittar på det som sker bara några meter därifrån, utan att ingripa. Det är något som arbetsgivarsidan gång på gång påpekar under huvudförhandlingarna i AD för att motivera avskedandet.   

– Men det finns ingen civilkuragelag i Sverige, kommenterar Jessica Berlin, förbundsjurist vid LO-TCO Rättsskydd till Lag & Avtal i en av pauserna. Hon företräder medlemmen och förbundet.  

Mannen som blivit avskedad sitter tyst bredvid henne och lyssnar på vittnesförhören som avlöser varandra under två dagar.  

Tingsrätten i Helsingborg har redan avgjort ett mål där mannen som utförde själva handlingarna på kvinnan frikändes från anklagelser om misshandel. Men målet har överklagats till hovrätten. Han jobbar inte längre på lagret.     

Inför huvudförhandlingarna i AD, där Handels vill att AD ogiltigförklarar avskedandet av medlemmen som bevittnade händelserna, har arbetsgivarsidan lagt in ytterligare tre händelser i målet. De liknar alla den som skedde i oktober.  

Arbetsgivarsidan vill visa att mannen deltagit på liknande sätt även i dessa händelser, trots att kvinnan ska ha markerat att hon inte var med på det.    

När det är dags för en lagerchef som arbetsgivarsidan kallat att vittna spelas filmen från övervakningskameran upp igen. Lagerchefen vrider huvudet mot en av de två skärmarna. Han kommenterar detaljerat det han ser. Lagerchefen genomförde flera av intervjuerna med de inblandade under bolagets utredning av oktoberhändelsen. Snabbt drog han slutsatsen att det som mannen i målet berättade inte stämde överens med övervakningsfilmen. På filmen syns hur mannens kollega närmar sig kvinnan och tar grepp på henne bakifrån och även hur Handels medlem och ytterligare en kollega står ganska nära. Båda klädda i gula varseljackor och svarta mössor.  

– Där står två personer som definitivt borde ha ingripit. De borde ha sagt att detta inte är okej närmanden. Mannen utför inte något arbete när händelsen sker. Han har all uppmärksamhet riktad mot det som händer framför honom. Jag tycker att det är delaktighet. Det är ett sätt att möjliggöra och främja att detta händer och sker, att man accepterar beteendet, som inte är något vi på Ica kan stå för. Det är helt oacceptabelt. 

Lagerchefen har konfronterat Handels medlem med att hans svar inte stämde överens med filmen.   

– Då sa han att han minns det han minns. Han höll fast vid att han inte hade sett något. Att han hade haft ryggen emot och varit långt därifrån.  

Handels ombud suckar frustrerat. Hon spelar upp en mobilfilm där kvinnan och en väninna är med, där man tydligt hör att de uttrycker sig i ganska vulgära ordalag mot den som filmar. 

Handels och den avskedade medlemmen framhåller att händelseförloppet sker i en kontext av att det finns en viss jargong på arbetsplatsen mellan de inblandade. En jargong som innebär att man brottas, tar tag i varandra och leker. Trots jargongen finns respekten för varandra där. Det anser ett av vittnena som kallats av förbundet. En kvinna som tidigare varit arbetskamrat med den avskedade mannen. Hon beskriver honom som snäll.  En sådan som brukar ställa upp om man behöver hjälp. Kvinnan har tidigare sett filmen från övervakningskameran.  

Varför griper inte mannen in, frågar Handels ombud Jessica Berlin.  

– För att det ser ut som alla andra gånger de där två har brottats och lekt. Det var så där de var mot varandra. Vid varje tillfälle de umgicks brukade de kramas och vara lite tuffa med varandra, säger hon.   

Hon ser att filmen visar hur den utsatta kvinnan och mannen som just tagit strypgrepp på henne highfivear.   

Det upprör arbetsgivarsidans ombud, Per Dalekant, chef för processjuristerna på Svensk Handel.  

Filmsnutten sätts på igen.  

– Där! High five. ”Bra gjort”, skulle det symbolisera, säger kvinnan efter att hon ombetts att visa exakt var hon ser detta.  

Handels ombud ber henne beskriva hur arbetet på utlastningen går till. Kvinnan konstaterar att de anställda alla har ett stort ansvar. Alla varorna på pallarna ska skannas och måste hamna på rätt fordon.     

Handels ombud:  Krävs det att man är koncentrerad?  

– Ja, man måste titta så att man inte blir påkörd eller att det finns risk för det.  

Under den här filmen, ser du då att mannen i målet jobbar?  

– Ja.  

När ser du det?  

– När chauffören kommer med sin truck så skannar han varorna och kollar även bakom chauffören. Han ser också till så att en annan chaufför intill inte är i vägen för honom.  

Ser du att han gör något för att försvåra för kvinnan att till exempel ta sig därifrån?  

– Nej. Jag tycker inte det.  

Ett lokalt skyddsombud som också kallats av förbundet bekräftar att det kan vara ganska hårda tag på lagret.  

Svensk Handels ombud ber om att filmen åter ska spelas upp och frågar:  

Ser det våldsamt ut här?  Om det hade varit någon annan kvinnlig anställd på Ica och du hade sett detta ske, vad hade du gjort? 

– Om det inte hade varit de två hade jag absolut gått fram och frågat vad de gjorde. Men jag vet att den här jargongen har funnits mellan dem, säger han.  

När det är den utsatta kvinnans tur att ge sin version tillbakavisar hon direkt att det som hände var på skoj.   

– Jag tycker inte att det är skönt att bli strypt. 

Flera gånger ska det ha hänt att hon stått på trucken när de båda männen kommit upp på var sin sida om den. Då har hon känt obehag. Hon har försökt få andra anställda som sett det att stå upp och våga berätta det.   

– Men ingen vågar. Då blir de utsatta för den här utfrysningen som jag blivit utsatt för.  

Kvinnan berättar om sin tidigare vänskap med Handels medlem.  AD får veta att hon lärde känna honom 2010 och att de snabbt blev nära kolleger och vänner.  

– Vi har haft djupa samtal och funnits där för varandra.  

Men när hennes vän lärde känna mannen som senare skulle angripa henne fysiskt den där oktoberkvällen förändrades något. Han var inte densamma i grupp som när han var själv. 

– Sista tiden innan den där kvällen upplevde jag honom som väldigt glad och stolt över att han och den andra mannen hade funnit varandra i intresset för strypningar och i att prata på det viset. När de två männen var tillsammans blev det alltid snack om strypningar.  

– Det var mycket det snacket, säger kvinnan i AD.  

Även kvinnan får beskriva vad hon ser på filmen. Hur händelseutvecklingen på det där kvällspasset i oktober förra året började med att hon lastade trucken med pallar och körde mot utlastningen. Hur männen stod där och vinkade till sig henne.  

– De lovar att de inte ska röra mig. Då kör jag fram med trucken.    

Hon skyndar sig att hoppa ur direkt. Hon vill inte riskera att de ska komma upp på var sin sida igen. I de lägena får hon inte kontroll över vad männen gör.   

När sekvensen där mannens kollega tar tag i henne kommer upp på skärmarna, beskriver hon att hon fick svårt att andas. 

– Det svartnade för mina ögon.  

Hon förnekar flera gånger att det hela rörde sig om ett sorts skojbråk:   

–  Han har ju nyss tryckt ner mig riktigt hårt. Och han är stark. Det fanns ingen glädje. Det såg han på mig. Men han bryr sig inte, säger hon och berättar att hon känner sig smutsig, liten och kränkt där framför alla människor.  

Filmen visar hur mannen i målet gör en gest. Kvinnan tolkar den som att han peppar mannen att fortsätta med det han gör. Svenska Handels ombud inflikar att mannen själv sagt att han där är arg på den som utsätter kvinnan. Att han vill att han ska sluta. Men det ger inte kvinnan mycket för.  

Hon berättar att när greppet lossnar, drar hon upp sin halskrage och kör därifrån med trucken. Resten av kvällen försöker männen få kontakt för att be om förlåtelse. Hon försöker hålla sig undan. Sedan går hon hem. Där bestämmer hon sig för att skicka ett sms till sin chef:  

”Hej XX! Det hände en sak igår på jobbet. Det har pågått länge men det har gått över gränsen. Jag vill inte anmäla någon, men jag vill bara att du ska titta i kamerorna om det finns något på övervakningsfilmen”.  

Det gör chefen, som också är kallad till vittnesförhör, av arbetsgivarsidan. Hon bekräftar att hon fick sms:et den där oktoberkvällen.  

– Det hon beskriver i sms:et är det jag ser på övervakningsfilmen. Jag agerade på hennes upplevelse.

Sedan drogs bolagets utredning igång.

Fakta i målet

Parter: Handelsanställdas förbund stämde Ica Sverige AB och Svensk Handel. Bolaget har påstått att en medlem varit delaktig i en händelse då en medarbetare utsattes för otillbörligt agerande av en annan medarbetare på ett sådant sätt att grund för avsked finns. Fackförbundet hävdar att bolaget brutit mot Las genom att avskeda en medlem utan att det ens funnits saklig grund för uppsägning. 

Förbundet kräver att bolaget ska betala ekonomisk ersättning till medlemmen samt 200 000 kronor i allmänt skadestånd. Om Arbetsdomstolen skulle komma fram till att det funnits saklig grund för uppsägning yrkar förbundet att bolaget ska betala 120 000 kronor till medlemmen. 

Saken: Ogiltigförklaring av avsked.  

Mål: A 19/21 

Dom: Meddelades den 15 december. 

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer