Juridikprofessorn: Viktig påminnelse om att man inte kan bortse från EU:s regler

2015-10-21 23:00 Elisabet Örnerborg  

Juridikprofessorn Ann Numhauser-Henning om domens betydelse:

”Domen är en viktig påminnelse om att svenska arbetsgivare inte bara kan bortse från EU:s åldersdiskrimineringsregler. Jag misstänker att åldersstereotypa regler vid anställning är vanliga i praktiken. Arbetsdomstolens resonemang överensstämmer med det i EU-domstolens dom i Priggemålet som innebar att det var fel att ha en generell 60-årsgräns för piloter och hänvisa till flygsäkerheten, så domen är knappast förvånande.

Men domen ger inte svar på bussbolagets andra skäl till sin generella åldersgräns, eftersom de inte fanns med i bilden från början. Då arbetsgivaren bara fick lägga säkerhetsaspekten till grund för sin talan får vi inte svar på om bolaget kunde få ha en sådan gräns för att kunna bereda yngre personer tillträde.

Det finns andra domar från EU-domstolen som ger arbets­givare rätt att ta just sådana hänsyn, som att släppa in unga. Och en högsta åldersgräns för rekrytering av brandmän kunde accepteras, med skälet att yrkeskåren måste vara ålders­varierad.”

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer