”Känns skönt att han medger trakasserier”

2014-11-25 14:20 Anna de Lima Fagerlind  
Det har gått två år sedan Julia anmälde Mälarsalens vd för sexuella trakasserier. Foto: Jörgen Appelgren

Mälarsalen medger att företagets vd har utsatt två unga kvinnor för sexuella trakasserier under deras anställningsintervjuer.– Jag trodde aldrig att han skulle gå med på det, säger Linda Johansson, en av de utsatta.

Mälarsalen och Diskrimineringsombudsmannen har nått en förlikning. Lag & Avtal har tidigare berättat om Linda Johansson, 24, och Julia, 24, som stämde Mälarsalens vd och grundare för sexuella trakasserier. I stämningsansökningarna berättar de om en chef gammal nog att vara deras farfar som ville fotografera dem, se deras bröst och ha sex med dem. Trots att trakasserierna skett med nästan ett års mellanrum var deras mål så lika att de slogs ihop till en huvudförhandling i Arbetsdomstolen.

Men veckan innan förhandlingarna skulle ha inletts nådde parterna en förlikning.

– Förlikningen innebär att Mälarsalen medger att kvinnorna har utsatts för de trakasserier som beskrivs, säger Anna Rosenmüller Nordlander på Diskrimineringsombudsmannen, DO, som företräder Linda Johansson och Julia.

Företaget har också betalat hela det belopp som DO har krävt på 125 000 kronor vardera till de två utsatta.

– Det känns så himla bra. Det hade absolut varit skönt att få en fällande dom, men jag tror att det här är bättre för mig personligen, säger Julia.

För henne är det själva erkännandet som är viktigast, inte pengarna.

– Att han medger sexuella trakasserier känns väldigt skönt. Då känns det inte lika mycket som att han köper sig fri.

Mälarsalens vd vill själv inte kommentera förlikningen. Han hänvisar till sin advokat Kajsa Blomgren, vid Legio advokatfirma. Enligt henne har Mälarsalen gått med på en förlikning av ekonomiska skäl.

– Rättegången skulle hålla på så många dagar att kostnaden skulle vara ännu högre än förlikningen.

Även om Mälarsalen vann?

– Det kan man aldrig veta att man gör. Man ville inte ta den risken.

Men företaget medger ju att trakasserierna har skett?

– Det är ett krav från DO för att man över huvud taget ska kunna förlikas, säger Kajsa Blomgren.

Linda Johansson hade gärna velat höra vd:n själv erkänna att han har gjort sig skyldig till sexuella trakasserier. Hon upplever att medgivandet som står i förlikningen är ett taktiskt drag, för att slippa undan förhandlingar.

– Jag är inte säker på att han har förstått vad han har gjort.

Men hon tror inte att det hade blivit någon större skillnad om målen hade prövats i Arbetsdomstolen. Helst skulle hon vilja att vd:n tvingades lämna Mälarsalen.

– Jag tror inte att han kommer att sluta med sitt beteende, utan bara vara mer diskret. Det känns faktiskt ganska obehagligt.

Men både Linda Johansson och Julia tycker att det är skönt att få ett avslut. Det har gått mer än två år sedan Julia först anmälde Mälarsalen.

– Nu kan jag äntligen gå vidare. Sedan tror jag att händelsen i sig kommer att hänga kvar, en sådan sak sätter sig mer än vad man tror. Men jag hoppas att det här får fler att våga anmäla och att fler uppmärksammar sexuella trakasserier, säger Julia.

Fotnot: Julia vill vara anonym och heter egentligen någonting annat.

Får betala 250 000 kronor för kränkningarna

Detta har hänt:

* Hösten 2012 söker Julia jobb på Mälar­salen. Under den andra anställningsintervjun bjuder Mälarsalens vd henne på middag, och tar sedan med henne tillbaka till kontoret på kvällen. Där berättar han, enligt Julia, att han vill resa bort med henne, fotografera henne och ha sex med henne.

* Efter intervjun anmäler Julia Mälarsalen till Diskrimineringsombudsmannen, DO, för sexuella trakasserier. När Linda Johansson läser en artikel om anmälan kontaktar hon DO och berättar att hon också har utsatts för trakasserier av vd:n under en anställningsintervju 2011.

* DO skickar in två stämningsansökningar mot Mälarsalen till Arbetsdomstolen och kräver diskrimineringsersättning på 125 000 kronor i vardera mål. Mälarsalen nekar till alla anklagelser. Under förberedelserna bestäms att Julias och Linda Johanssons mål ska slås ihop till en huvudförhandling.

* Strax innan förhandlingarna ska börja når Mälarsalen och DO en förlikning. Mälarsalen medger sexuella trakasserier och betalar sammanlagt 250 000 kronor till Linda Johansson och Julia.

Mål: A 72/13 samt A 219/13

Anna de Lima Fagerlind

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer